Gemeente Dordrecht
Persbericht Dordrecht
De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht
Funderingsherstel komt op gang
Huiseigenaren werken actiever aan funderingsherstel, de herstelkosten liggen op basis van de voorlopige herstelplannen gemiddeld rond de 58.500 euro in plaats van de eind 2004 geraamde 70.000 euro en het funderingsonderzoek dat de gemeente verricht is nagenoeg gereed en aan huiseigenaren gerapporteerd. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Evaluatie Funderingen die vandaag werd vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders. Ook de gemeente gaat een actievere rol vervullen om herstel op gang te brengen.
Uit een vergelijking van de eerste vijf maanden van dit jaar met de periode 2002-2003 blijkt dat huiseigenaren actiever werken aan funderingsherstel. De ruimere subsidieregeling die de gemeenteraad in februari vaststelde, blijkt te werken.
Om tot herstel te komen, zijn verschillende stappen nodig. De belangrijkste zijn: overeenstemming bereiken binnen een bouwblok, het tekenen van een intentieverklaring, het maken van een herstelplan, het aanvragen van offertes en bouwvergunningen.
Tot en met mei dit jaar werd voor 48 woningen een intentieverklaring getekend zodat definitieve herstelplannen kunnen worden gemaakt, voor 24 woningen werd een bouwvergunning ingediend en voor 13 woningen werd een bouwvergunning verleend zodat herstel kan starten. In totaal is het herstel van 126 woningen (34% van het aantal woningen waarvoor het herstelplan is afgerond) daadwerkelijk in uitvoering c.q. is een intentieverklaring getekend.
Dit is een stijging ten opzichte van de periode 2002-2003 toen in twee jaar tijd voor 78 woningen een intentieverklaring werd getekend, en voor 9 woningen een bouwvergunning werd aangevraagd en verleend. De prognose van bewonersbegeleidingsbureaus is dat voor nog eens 100 woningen spoedig een intentieverklaring wordt getekend.
Gemiddelde herstelkosten
Op basis van voorlopige herstelplannen blijkt dat de herstelkosten gemiddeld 58.500 euro per woning zijn in plaats van de geraamde 70.000 euro. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat de eerdere raming gebaseerd was op een gering aantal herstelplannen voor relatief grote bouweenheden.
Funderingsonderzoek
Het funderingsonderzoek dat de gemeente verricht bij 717 bouwblokken (ruim 3000 woningen) in het aandachtsgebied funderingen is grotendeels uitgevoerd en gerapporteerd aan de eigenaren. Hieruit blijkt dat 13% van de bouwblokken een goede fundering heeft, 51% wordt gedurende 3 tot 5 jaar nader onderzocht (monitoring grondwater en/of zakking) en bij 35% van de bouwblokken is de fundering zodanig dat herstel noodzakelijk is. Dit beeld wijkt nauwelijks af ten opzichte van de evaluatie eind 2003.
Gemeente ook actiever
De gemeente is opdrachtgever voor het funderingsonderzoek 1e fase (het eerste veldwerk en de rapportage hierover), de subsidieregeling en financiert bewonersbegeleiding. Huiseigenaren nemen zelf het herstel ter hand. Om dit nog beter mogelijk te maken, werkt de gemeente de vangnetregeling verder uit, komt er een onderzoek naar de problematiek van eigenaren van meer dan twee panden en wordt onderzocht of en waar een stadsvernieuwingsaanpak haalbaar is. Ook komt er een subsidiebureau met medewerkers die beschikken over kennis op het gebied van techniek, uitvoering, financiering en nieuwbouw en wordt de projectorganisatie verbeterd.
Adres redactie:
Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht