LEI

persbericht / nr. 1780

6-juli-2004

Gebiedscontracten aanbevolen middel voor behoud veehouderij op natte veenweide

Een verhoging van het waterpeil met 25 centimeter betekent voor de veehouderij in de natte veenweidegebieden van het Groene Hart een inkomensachteruitgang van minstens 200 euro per hectare. Om te zorgen dat de veehouderij niet uit het landschap verdwijnt, zullen bedrijven moeten worden aangepast en zal de inkomensderving op één of ander manier moeten worden gecompenseerd. Een gebiedscontract tussen de regionale overheid en de boeren zou daarvoor een goede basis kunnen vormen. Dat concludeert het LEI (onderdeel van Wageningen UR) na een onderzoek in De Venen waarbij de verschillende partijen in het gebied werden betrokken. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV.

Het onderzoek vloeit voort uit het beleidsvoornemen om het waterpeil in een deel van het Westelijke Veenweidegebied te verhogen van 60 cm tot 35 cm beneden het maaiveld. Dit is vooral bedoeld om de bodemdaling af te remmen. Om het voortbestaan van het melkveebedrijf en de daarmee verbonden natuur- en landschapswaarden bij de verhoogde grondwaterstand te verzekeren, zal naast bedrijfsaanpassing ook geldelijke ondersteuning op bedrijfs- en gebiedsniveau nodig zijn. Een gebiedscontract biedt hiervoor goede mogelijkheden.

Het gebiedscontract zou op initiatief van de provincie moeten worden afgesloten tussen het waterschap en de boeren. In het contract worden de wederzijdse prestaties vastgelegd. De boeren kunnen in het kader van zo'n contract bijvoorbeeld een premie per hectare ontvangen voor het inkomensverlies door de peilverhoging, met daarnaast de mogelijkheid van een beloning voor agrarisch natuurbeheer. Met het oog op de verbetering van de waterkwaliteit kunnen afspraken worden gemaakt over uitdieping van de sloten door de boeren. En de overheid zou concreet moeten aangeven aan welke 'groene en blauwe diensten' in het gebied behoefte bestaat, zodat boeren daarop kunnen inspelen met specifieke vormen van natuurbeheer en landschapsonderhoud. Een landschapsfonds voor de Venen, vergelijkbaar met het Groenfonds Midden-Delfland, kan een goede basis vormen voor de financiering van initiatieven in het gebied in de komende jaren. Uit het onderzoek blijkt dat de verschillende partijen in het gebied open staan voor een dergelijke vorm van samenwerking.
---

'Boeren op hoog water'; Een studie naar de toekomstperspectieven voor landbouw op natte veengronden in het Groene Hart. Het rapport bestellen 'rapport 3.04.10'.