Op weg naar geintegreerd jeugdbeleid in Zuid-Holland Noord
Convenanten 'Jeugd' ondertekend voor de Duin- en Bollenstreek, de Leidse Regio en de Rijnstreek
Op 25 juni 2004 werden de convenanten "Aansluiting Jeugdbeleid en Jeugdzorg" ondertekend door enerzijds Lennie Huizer, gedeputeerde Samenleving, en anderzijds de wethouders van
22 gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, de Leidse Regio en de Rijnstreek. De bekrachtigde afspraken moeten ertoe leiden dat jeugdigen die aandacht en zorg nodig hebben, niet 'buiten de boot' vallen.
Provincie en gemeenten willen zo veel mogelijk voorkomen dat jongeren geïsoleerd raken, zich crimineel gaan gedragen en/of onnodig instromen in de jeugdzorg. De convenanten, die gelden van 2004 tot en met 2007, hebben betrekking op de verdeling van de inzet, de taken en de verantwoordelijkheden op het grensvlak tussen jeugdbeleid en jeugdzorg. Over drie thema's worden concrete afspraken gemaakt: opvoedings- en gezinsondersteuning, de aansluiting tussen onderwijs en jeugdzorg (met name het voorkomen van schooluitval) en de aanpak van jeugdcriminaliteit.
Gedeputeerde Lennie Huizer: "Zuid-Holland Noord is vooruitstrevend wat betreft de regionale afstemming van beleid. De convenanten geven ook blijk van de goede samenwerking tussen provincie en gemeenten."
Volgens Corrie Langelaar, voorzitter van de werkgroep Regiovisie, zijn de convenanten de 'strik op het pakje', maar moet er nog veel gebeuren om alle kwetsbare kinderen de vereiste opvang en behandeling te kunnen geven.
Don MacGillavry, voorzitter bestuurlijk overleg Jeugd Leidse Regio, pleitte in zijn toespraak voor eenduidige en toegankelijke dossiers. "Preventie heeft pas zin als iedere hulpverlener erachter kan komen hoe het met een kind gaat. Anders zal de ketenbenadering een illusie blijken waarvan het kind - en daarmee de maatschappij - de dupe wordt." Hij vroeg de provincie een actieve rol te spelen om dit onderwerp op de agenda van de landelijke bewindslieden te houden (Operatie Jong).
Pien Schrama, voorzitter bestuurlijk overleg Jeugd Rijnstreek, benadrukte het belang van luisteren. Luisteren naar de zorgvragers om dingen 'van onderaf' te kunnen regelen. Ook waarschuwde zij de collega-bestuurders ervoor te zorgen dat de welzijnsvoorzieningen voor de jeugd op niveau blijven. "Daar moeten we zuinig op zijn!"
Adri de Roon, voorzitter bestuurlijk overleg Jeugd Duin- en Bollenstreek, ervaart de convenanten als een steuntje in de rug om het jeugdbeleid met elkaar vorm te geven. "Bijvoorbeeld om een start te maken met de gezamenlijke aanpak van de jeugdcriminaliteit."
De convenanten worden nu binnen een half jaar geconcretiseerd wat betreft de inzet en de afspraken, inclusief de financiële vertaalslag.
Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22
Provincie Zuid-Holland