| |Nr. |2004-304 | | |Arnhem,|1 juli 2004 |OVERTREDINGEN: DE PLAATIJZERINDUSTRIE IN APELDOORN Last onder dwangsom legt druk op verbeteringen
De opslag van gasflessen, huisbrandolie, afgewerkte olie, zuurstof en tetreen voldoet niet aan de voorschriften in de milieuvergunning. Om die reden heeft de provincie Gelderland eind juni twee keer een last onder dwangsom opgelegd aan De Plaatijzerindustrie in Apeldoorn. Het totale bedrag van de eerste dwangsom kan oplopen tot ruim 22.000 euro per week wanneer nog niet aan de voorschriften wordt voldaan. Ook bij de op het buitenterrein aanwezige beits-/passiveerbaden is niet aan de voorschriften voldaan. Hier ontbreken een overkapping en een vloeistofdichte, oliebestendige verharding. Voor dit laatste geval is een aparte last onder dwangsom opgelegd van 4.000 euro per week. Het bedrijf krijgt tot halverwege oktober (een termijn van 16 weken) de tijd om aan alle verplichtingen te voldoen.
De gasflessen (meer dan 1000 liter) liggen te dicht tegen de wand van een bedrijfshal. Volgens de vergunning moet het 10 meter zijn, terwijl nu een afstand van minder dan 1 meter is geconstateerd. Ook liggen er flessen buiten een hekwerk. De last onder dwangsom voor deze overtredingen is 5.250 euro per week (maximaal 21.000) voor de afstand en 1.100 euro per week (maximaal 4.400) voor het hekwerk dat ten minste twee meter hoog moet zijn. Ook de opslagtanks voor huisbrandolie, vuile afgewerkte olie en schone afgewerkte olie liggen te dicht tegen het onderdelenmagazijn aan. Hiervoor bedraagt de last onder dwangsom 4.500 euro per week (maximaal 18.000). De tetreentank (vloeibaar, uiterst brandbaar gas) ligt op 8 meter van het zuurstofreservoir. Dat moet ten minste 25 meter zijn. Ook het hekwerk rondom de tank staat er te dicht bij. Minimaal 3 meter afstand is volgens de vergunning vereist. Voor de afstand tussen de tetreentank en het zuurstofreservoir rekent de provincie 8.625 euro per week (maximaal 34.500) en voor het hekwerk 1.900 euro per week (maximaal 7.600). De Plaatijzerindustrie moet ook binnen 16 weken zorgen voor een overkapping en een vloeistofdichte, oliebestendige verharding bij de baden op het buitenterrein voor beiten en passiveren. Voor iedere week dat dit nog niet gerealiseerd is verbeurt het bedrijf een bedrag van 4.000 euro per week (tot een maximum van 40.000 euro). De Plaatijzerindustrie kan tegen deze beschikking bezwaar maken bij de provincie.