NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

energiegerelateerde bedrijven

Noord-Nederland economisch aantrekkelijk voor energiegerelateerde bedrijven


1 juli 2004

TNO-MEP heeft in opdracht van de NOM een beoordeling uitgevoerd van de marktperspectieven en acquisitiemogelijkheden van product/marktcombinaties (PMC's) op het gebied van energie. Het gaat om bedrijfsactiviteiten gericht op brandstofexploratie en productie, opwekking, transport, opslag en levering van energie en dienstverlening rondom die activiteiten, waaronder ICT. Specialisten uit de energiesector hebben een aantal locatiekeuzefactoren beoordeeld. Zo is gekeken voor welke energiegerelateerde activiteiten Noord-Nederland, de Energy Valley, aantrekkelijk is.
Naast de bekende factoren als grond, arbeidsmoraal en bereikbaarheid is er onder meer gekeken naar het veronderstelde effect van:

beschikbaarheid/prijs van grondstoffen

aanwezigheid van transport- en distributiefaciliteiten

afstand tot leveranciers/eindgebruikers/klanten

aanwezigheid van relevante kennisdragers

aanwezigheid van specialistische kennis rondom gas

aanwezigheid van sectorrelevante bedrijven met R&D

financiële stimulansen

Op basis van de beschouwde locatiekeuzefactoren haalt Noord-Nederland de hoogste scores als vestigingslocatie voor de onderstaande vijf PMC's:

energie opslag uit zonlicht op basis van thermische zonnecollectoren (zonneboilers)

ethanolproductie uit bio-organische materialen

waterstofproductie

services en dienstverlening als meten en regelen op afstand op basis van ICT

componenten voor klimaatbeheersing (= verwarming, koeling, klimaatbeheer)

De eerste drie PMC's richten zich op duurzame energie en zijn daarmee deels afhankelijk van subsidies, fiscale maatregelen, e.d. Voor energiegerelateerde bedrijven in Noord-Nederland kan de Investeringspremieregeling (IPR) aantrekkelijk zijn. De beschikbaarheid van grondstoffen scoort hoog, vooral voor producenten van (bio-)ethanol. Vanwege de grotere hoeveelheden te transporteren grondstoffen, verdient het de voorkeur voor bedrijven uit deze PMC om zich juist dicht bij de eerste verwerker van de grondstoffen te vestigen. Bijvoorbeeld AVEBE, Suikerunie, Agrifirm. De goede transport- en overslagfaciliteiten van geproduceerde goederen naar andere (Europese) regio's spelen een belangrijke rol voor bedrijven die componenten voor klimaatbeheersing leveren.

Kennis
De aanwezigheid en beschikbaarheid van adequaat geschoold personeel en kennis, onder meer bij de RuG, de noordelijke Hogescholen, het Energy Delta Institute, is een belangrijke voorwaarde waaraan Noord-Nederland kan voldoen. Voor zon thermische energie (zonneboilers) is de in Noord-Nederland beschikbare kennis rondom aardgasgestookte installaties belangrijk. In het bijzonder de kennis om de zonneboilers te integreren in de bestaande energie-infrastructuur (CV- systemen). Dit geldt ook voor producenten van componenten voor klimaatbeheersing.

Cruciaal voor waterstof is voornamelijk de in Noord-Nederland aanwezige kennis rondom handling, transport en distributie van gasvormige energiedragers.

Energiecampagne NOM
In het komende halfjaar zal de NOM campagne voeren om energiegerelateerde bedrijven uit binnen - en buitenland te interesseren voor vestiging of uitbreiding in Noord-Nederland. Daarbij worden o.a. de resultaten van het TNO onderzoek ingezet. De NOM steunt daarmee de ambitie om Noord-Nederland op de kaart te zetten als de Energy Valley. De thema's van de campagne zijn:

(duurzame) energietechnologie

energiegerelateerde ICT en diensten

(duurzame) energiedragers