Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA


DTe: U mag kiezen!

Vanaf 1 juli 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Door het openstellen van de energiemarkt ontstaat er keuzevrijheid en kan iedere consument en onderneming zelf bepalen wie zijn of haar gas- en/of stroomleverancier wordt. Een markt is alleen effectief als de consument erop kan vertrouwen dat energieleveranciers zich aan de regels houden. Daar staat de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe), de toezichthouder op de energiemarkt voor. 'Goed geïnformeerde, kritische consumenten die zelf kunnen kiezen voor een energieleverancier houden de bedrijven scherp. Zij zijn daarmee de drijvende krachten achter effectieve concurrentie tussen de energiebedrijven. Duidelijke regels en een goede naleving daarvan moeten ervoor zorgen dat de markt goed werkt en dat de consument daarvan de vruchten plukt', aldus DTe.

Toezien op gemakkelijk overstappen
DTe ziet erop toe dat consumenten gemakkelijk kunnen overstappen (switchen) naar een andere leverancier. Let er overigens op dat als u verhuist dat u dit minimaal 2 weken van tevoren meldt aan uw energieleverancier.

Leveringsvergunningen
Ook bij een vrije markt moet de energievoorziening gegarandeerd zijn. DTe controleert of de bedrijven die na 1 juli elektriciteit en gas willen leveren wel voldoende in staat zijn om deze taak goed uit te voeren. Ook ziet DTe erop toe dat dit tegen redelijke voorwaarden gebeurt. De energieleverancier moet bijvoorbeeld een goede klachtenregeling hebben. Alleen bedrijven die hieraan voldoen krijgen van DTe een leveringsvergunning. Of een leverancier over een vergunning beschikt kunt u nalezen op de website van DTe (www.dte.nl).

Toezicht op oneerlijke handelspraktijken
In een vrije markt is het belangrijk dat consumenten beschermd worden tegen oneerlijke handelspraktijken.
Klanten mogen niet op een misleidende manier benaderd worden om over te stappen. Ook mogen zij niet door hun huidige leverancier op een oneerlijke wijze gebonden worden. DTe ziet erop toe dat deze oneerlijke handelspraktijken zich niet voordoen. Gebeurt dit wel dan treedt DTe stevig op waarbij zij een boete kan opleggen en in het uiterste geval, een vergunning kan intrekken.

Keuzevrijheid door de liberalisering van de energiemarkt betekent niet dat u per 1 juli moet kiezen, maar wel dat niemand meer verplicht gebonden is aan zijn of haar huidige regionale energieleverancier. De concurrentie die hierdoor tussen de energiebedrijven ontstaat, kan leiden tot een betere prijs-kwaliteitverhouding . Hoe de precieze ontwikkeling eruit zal zien, valt niet te voorspellen. Maar de nieuwe keuzevrijheid maakt het wel mogelijk dat de klant kan overstappen als hij ontevreden is of graag een leverancier kiest die een lage prijs aanbiedt.

Consumenten kunnen alleen kiezen voor een andere energieleverancier, niet voor een andere netbeheerder. Iedereen blijft gebonden aan de regionale netbeheerder omdat in Nederland slechts één leidingennet in de grond ligt. De netbeheerder in uw regio verzorgt het transport van elektriciteit en gas naar uw huis.

Randvoorwaarde bij een goede concurrentie is dat kleingebruikers een weloverwogen keuze kunnen maken. Daarvoor is voldoende en heldere informatie noodzakelijk. Die informatie is er volop, zowel bij uw energieleverancier als bij de overheid, zoals op de speciale site van het Ministerie van Economische Zaken (www.kiesenergie.nl) of via de website van DTe (www.dte.nl). Op de site van DTe vindt u een lijst met energiebedrijven die een vergunning hebben om gas en/of elektriciteit te leveren. DTe publiceert ook kwartaaloverzichten met door haar ontvangen vragen en klachten over de energiebedrijven. Mede op basis van dit overzicht kan de consument zelf beoordelen welk bedrijf in zijn of haar ogen goed of slecht presteert. DTe is te bereiken voor vragen over energiebedrijven via de Informatielijn NMa/DTe (tijdens werkdagen 0800 0231885) of u kunt een mail sturen naar: info@nmanet.nl.