Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 1 juli 2004

Epilepsie Vereniging Nederland wil drastische aanpassing voorstellen:

'Patiënt wordt dupe plan Hoogevorst'

EDE - De herziening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) per 1 januari 2005 zal tot grote problemen leiden voor mensen met epilepsie. Dat stelt de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN). Zij dringt er op aan dat de voorstellen "drastisch worden aangepast".

"Juist nu er meerdere medicijnen en effectievere toedieningsvormen op de markt zijn en de voorschrijver dus meer zorg op maat kan bieden, gaat de minister (Hoogevorst, red.) de keuzevrijheid van medicijnen weer beperken", schrijft de belangenvereniging voor mensen met epilepsie in een brief aan het College voor Zorgverzekeringen. Die beperking heeft volgens de EVN grote consequenties voor de ruim 100.000 mensen met epilepsie in Nederland. Van hen gebruikt 95% medicijnen. Met medicijnen wordt 65% aanvalsvrij. Voor de overigen is het zoeken naar het juiste medicijn, in overleg met de behandelend arts.

Mede omdat nog niet bekend is hoe het cluster anti-epileptica eruit zal komen te zien, zijn er nog geen harde (financiële) cijfers beschikbaar over de gevolgen van de herziening van het GVS. "Maar als er nog slechts één middel volledig vergoed gaat worden, zullen de te verwachten kosten voor de gebruikers van een ander medicijn hoog zijn en niet totaal worden gedekt door een toegezegde belastingmaatregel", zegt EVN-directeur Ton Tempels. "Bovendien is dat een tegemoetkoming achteraf. En wie berekent de kosten van het gebruik van meerdere anti-epileptica en/of andere medicijnen? Het kan ook gebeuren dat gebruikers om financiële redenen gaan switchen, met alle risico's en bijkomende kosten van dien."

Volgens de EVN geeft substitutie van medicijnen veel problemen, onder andere bij carbamazepine, de werkzame stof van onder andere Tegretol en Carbymal. "Stel, iemand heeft jarenlang Tegretol geslikt, maar krijgt nu een andere carbamazepine. Dan kunnen door 'toegestane verschillen' in de samenstelling en eigenschappen van de diverse pillen aanvallen terugkomen of toenemen, of treden er meer bijwerkingen op. Een ziekenhuisopname is in een aantal gevallen het gevolg. Vergeet ook niet dat autorijden verboden is als je - weer - aanvallen hebt."

De EVN vindt het onbegrijpelijk dat het geneesmiddelenbeleid wordt aangepast om sec financiële redenen en is uitgestippeld op basis van een rapport van een stuurgroep, waarin alle partijen waren vertegenwoordigd behalve de mensen die de geneesmiddelen gebruiken. "Juist de meest kwetsbare groep van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen is niet gehoord", aldus Tempels. Hij benadrukt dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft voor een medische zorg die - conform het solidariteitsbeginsel - toegankelijk moet zijn en blijven voor alle Nederlanders. "In de huidige voorstellen geldt dit zeker niet voor mensen met een chronische aandoening zoals epilepsie."

Info: www.epilepsievereniging.nl

Noot voor de redactie (