Persbericht 1 juli 2004
Great Barrier Reef beter beschermd
Het Australische Great Barrier Reef heeft vanaf vandaag het grootste beschermde koraalrifgebied ter wereld. De beschermde status is mede het resultaat van een vier jaar durende campagne van het Wereld Natuur Fonds. Duizenden Nederlanders hebben aan deze campagne meegewerkt door een email te sturen naar de Australische autoriteiten.
Beschermd gebied wordt uitgebreid
Vandaag is Australische wet- en regelgeving van kracht geworden waardoor in totaal 33 procent van het koraalrifsysteem een beschermde status krijgt. Dit gebied is ongeveer drie keer zo groot als Nederland. In het gebied blijft toeristisme met duiken en snorkelen mogelijk, maar commerciële en recreatieve visvangst is vanaf nu verboden. Vooral het vissen met sleepnetten, trawling, vormde een grote bedreiging voor de koraalriffen. Het Wereld Natuur Fonds verwacht dat door de beschermde status de druk op het gebied gaat afnemen. Als deze kraamkamers van de vissen weer gezond zijn, is het totale rif beter in staat bedreigingen op grote schaal te weerstaan, zoals overbevissing en vervuiling vanaf de kust. WWF probeert met de Australische regering tot steeds betere afspraken te komen om kustvervuiling tegen te gaan. Daarnaast blijft de strijd tegen broeikasgassen zeer belangrijk: door opwarming van het water door klimaatverandering 'verbleken' hele stukken van het Great Barrier Reef. Energie gebaseerd op gas en olie moeten vervangen worden door schone, herbruikbare energiebronnen.
Beschermde status ook voor andere koraalrifgebieden nodig
Het Wereld Natuur Fonds denkt dat de toegenomen en striktere bescherming van het Great Barrier Reef andere landen zal stimuleren dezelfde maatregelen te nemen. Zo kunnen zeegebieden als de Sulu-Sulawesi Zee in Zuid-Oost Azië en het Meso-Amerikaanse rif in Centraal Amerika beter beschermd worden. Ook Australië zou maatregelen kunnen nemen om het Ningaloo Reef voor de westkust beter te beschermen. De wereldnatuurorganisatie benadrukt dat slechts 0,5 procent van het zeeën en oceanenoppervlak beschermd gebied is, tegen 12 procent van het landoppervlak.
Maatschappelijke steun voor bescherming koraalrif
Kroonprins Willem Alexander gaf tijdens de Olympische Spelen het startsein voor een email campagne. Nederlanders werden opgeroepen hun bezorgdheid over de toekomst van het Great Barrier Reef kenbaar te maken aan de Australische overheid. Duizenden Nederlands gaven aan zijn oproep gehoor. In Australië kan de beschermde status van het rif rekenen op steun van de bevolking. Het Great Barrier Reef is één van de meest zeldzame natuurgebieden ter wereld, met 359 soorten hard koraal. Het is een Wereld Erfgoed dat jaarlijks vele bezoekers trekt en het levert Australië 2,7 miljard euro aan inkomsten op.
/////////////////////////
Op aanvraag beschikbaar:
- fotomateriaal koralen en videoband (beta)
Meer informatie:
Kees Verhagen, persvoorlichter;
tel: 030-6937374, e-mail: kverhagen@wwf.nl, tel. mob. 06- 21 54 86 57
-
unit Persvoorlichting
Wereld Natuur Fonds
Boulevard 12
3707 BM Zeist
Wereld Natuur Fonds Nederland