Gemeente Hoogeveen

Toch ruimte voor investeringen
Met de gevonden 5.3 miljoen kan de gemeente het tekort op de begroting wegwerken en daarnaast blijven investeren in ruimtelijke projecten en de samenleving. Voor deze investeringen wil het college ook de uitkeringen van NV Rendo gebruiken (? 2 miljoen per jaar tot en met 2008).

Wat merkt de burger?

Het college stelt de raad voor niet te tornen aan de subsidies voor maatschappelijke organisaties en verenigingen. Een aantal voorstellen raakt de burger wel. Zo zal de begeleiding bij bouwaanvragen minimaal worden en gaan de bouwleges omhoog. Ook de parkeertarieven wil het college verhogen: dit moet 5 ton opleveren in 2007. Hoe, daar moet de raad nog nader onderzoek naar laten doen.

Jeugdzorg

De investeringen de komende jaren zullen wat het college betreft zijn: in een vrijwilligerssteunpunt, de breedtesportstimulering en Jeugdzorg. De provincie Drenthe wil de financiering van jeugdzorgactiviteiten overlaten aan de gemeenten. Het gaat om het JIP (jongereninformatiepunt) en ambulante zorg.

DOP Nieuwlande

Vorig jaar heeft de raad al ingestemd met geld voor vijf ruimtelijke projecten. Nieuwlande is wat het college betreft nummer zes: 1. huisvesting voortgezet onderwijs
2. stationsgebied
3. stadscentrum
4. Schoonvelde-oost
5. Centrum-oost
6. Nieuwlande

Het college wil geld investeren in Nieuwlande voor de uitvoering van het dorpsontwikkelingsplan. Voorstel is hier ? 1,5 miljoen voor uit te trekken in 2005 tot en met 2007.

De Wieken

Behalve voor deze strategische projecten, is er beperkt geld voor ander nieuw ruimtelijk beleid. Voorstel is te investeren in een ontsluitingsweg Oostenbrink in Hollandscheveld in 2005. De gemeente moet nog onderzoeken of er voldoende geld is voor de herstructurering van bedrijventerrein De Wieken. Het college gaat kijken of met bestaande budgetten voldoende gedaan kan worden voor De Wieken.

Risico's

De risico's de komende jaren komen in ieder geval van de rijksoverheid. Zo zijn gevolgen van de WWB (Wet werk & bijstand) nog niet geheel duidelijk. Ook heeft de regering plannen de OZB (onroerend-zaakbelasting) deels af te schaffen, wat een fors gemis aan inkomsten voor gemeenten kan betekenen. Verder is de uitkering uit het zogeheten gemeentefonds onzeker. Tot slot is de WMO in de maak (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze maakt voorzieningen die nu nog onder de AWBZ vallen, tot een verantwoordelijkheid van gemeenten.

"Met deze nota doen we een stap in de goede richting van een sluitende meerjarenbegroting," legt wethouder financiën Thijs Leistra uit. "Die begroting presenteren we dit najaar. Blijvende aandacht is er voor efficiënter werken en ons takenpakket. Moeten we als gemeente wel alles blijven doen op dezelfde manier?" De winst uit efficiënter werken moet de komende jaren oplopen tot ? 1.6 miljoen in 2007.

Behandeling 3 juni

De Voorjaarsnota 2004 geeft in grote lijnen het beleid aan voor de komende jaren, 2005 tot en met 2008. De raad behandelt de nota op donderdag 3 juni. Via
www.hoogeveen.nl/voorjaarsnota en het voorlichtingscentrum in het raadhuis is meer informatie op te vragen.
27-4-2004 Toch ruimte voor investeringen