ROBECO NEDERLAND BV

JV Robeco Groep NV: stijging netto winst met 48%

Rotterdam, 21 april 2004
PERSBERICHT

JAARVERSLAG ROBECO GROEP N.V.:
STIJGING NETTO WINST MET 48%

De netto winst van Robeco steeg in 2003 met 48%, van EUR 70,6 miljoen in 2002 naar EUR 104,4 miljoen. De goedlopende activiteiten op het gebied van alternatives en de kostenreductie als gevolg van een herstructurering droegen het meest bij aan dit resultaat. Het succes van alternatieve producten bevestigt de strategie gebaseerd op het aanbieden van beleggingsproducten die het onder verschillende economische omstandigheden goed doen. Daardoor, en door de positieve beleggingsresultaten vanaf het tweede kwartaal, steeg ook het beheerd vermogen. De bijdrage die de alternatieve producten aan de winst leveren, neemt toe ten opzichte van de traditionele activiteiten: beleggingsfondsen voor particulieren en institutionele mandaten.

De consolidatie van het 60%-belang in Boston Partners gaf ook een positief effect op het resultaat. Dankzij de strategische herstructurering konden de kosten al in 2003 worden verlaagd, hoewel dit voor een groot deel teniet wordt gedaan door een eenmalige herstructureringslast. De dollar daalde in 2003 in waarde ten opzichte van de euro. Door afdekking van de dollarexposure kon het nadelige effect op de winstgevendheid echter worden beperkt.

Ontwikkeling beheerd vermogen
Het beheerd vermogen nam met EUR 8,9 miljard tot EUR 108,2 miljard toe. Een positief beleggingsresultaat en een netto cashflow droegen bij aan deze stijging. In het beleggingsresultaat zit een negatief effect van EUR 6,5 miljard als gevolg van de verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. De netto cashflow, ofwel nieuw geld van cliënten, was met EUR 3,8 miljard aanzienlijk. Daarnaast steeg het beheerd vermogen met EUR 2,3 miljard als gevolg van het vergroten van door klanten toevertrouwde gelden door het toepassen van de hefboomwerking van vreemd vermogen.

Institutionele cliënten vertegenwoordigen 59% van het beheerd vermogen. Met EUR 44 miljard belegd in particuliere fondsen (41% van het beheerd vermogen), is Robeco een van de grootste aanbieders van retailfondsen in Europa. 36% van het door Robeco beheerde vermogen is afkomstig uit de VS en wordt daar ook beheerd. Het relatieve gewicht van het Amerikaanse beheerd vermogen is afgenomen als gevolg van de verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

De verdere versterking van de positie van Robeco op het gebied van alternatives heeft concrete resultaten opgeleverd: het beheerd vermogen in alternatives steeg van EUR 7,8 miljard naar EUR 11,9 miljard. In 2003 was er veel vraag naar de gestructureerde producten, vooral door vermogende particulieren. CDO's en producten met een kapitaalgarantie in combinatie met beleggingen in hedgefondsen zijn succesvol gelanceerd. De hedgefondsactiviteiten groeiden eveneens aanzienlijk. Deze groei werd veroorzaakt door nieuw vermogen van de fund-of-hedge-fundproducten en het hedgefonds voor futures dat wordt beheerd door Transtrend.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.

De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors). Tevens is er een kantoor in Bahrein.

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste 'Sustainability Cluster Score' binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco Office +31 - 10 - 224 28 10
Mobile +31 - 653 - 831 586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl

Het volledige jaarverslag, alsmede een uittreksel, zijn te vinden op robeco.nl (Over Robeco, De organisatie, Kerngegevens jaarverslag).

21 apr 04 14:50