Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nummer: 9/2003 11 november 2003

NPN: VOEDINGSSUPPLEMENTEN VEILIG IN GEBRUIK

NPN is verrast door nieuws in de Nederlandse media van 11 november 2003 als zouden producten met vitamines en mineralen te hoge doses bevatten. Door deze berichtgeving wordt de suggestie gewekt dat producten met vitamines en mineralen onveilig zouden kunnen zijn.


Het huidige nieuws is een gevolg van een persbericht van de Europese Commissie over voedingsverrijking (Common rules for adding vitamins and mineral to foods, www.europa.eu.) In dit persbericht worden de mogelijke risico's van overdosering in voeding wel genoemd en dat is ook de reden waarom er een regeling komt.
Op geen enkele manier wordt er in dit persbericht verwezen naar het feit dat in de praktijk overdosering zou voorkomen. Ook bij NPN zijn geen aanwijzingen dat dit het geval is.

Voor voedingssupplementen gelden in Nederland duidelijke regels die de veiligheid van de consument waarborgen en door overheid, consument en industrie als bevredigend worden ervaren. Voedingssupplementen worden door de consument bewust gebruikt als een aanvulling op de normale voeding.

Sinds vorig jaar is er ook in Europa wetgeving voor voedingssupplementen aangenomen die nu in de lidstaten geïmplementeerd wordt. Deze wetgeving lijkt in grote lijnen op het Nederlandse model en ook staat de veiligheid van de producten voorop. De regeling zal de verkrijgbaarheid van voedingssupplementen in veel lidstaten vergroten.

NPN, Natuur- & gezondheidsProducten Nederland, is de branchevereniging voor producenten, importeurs en distributeurs van natuur- en gezondheidsproducten, vitamines, kruiden etc. De vereniging telt ca 100 leden. NPN is een overlegplatform voor deze bedrijven en behartigt de belangen van haar leden in Den Haag en Brussel (EU). Zij stimuleert haar leden tot een hoge kwaliteit en veiligheid van de producten en verantwoorde reclame.