Aedes

Reactie Aedes op rapport Centraal Fonds Volkshuisvesting

11 november 2003

Corporaties hebben geen zakken met geld op de plank liggen. Met de titel van haar nieuwe rapport over de vermogenspositie van corporaties, 'Investeren uit steen', bevestigt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) de stelling van Aedes vereniging van woningcorporaties. Het Centraal Fonds corrigeert daarmee het beeld dat in haar rapport uit 2002 is ontstaan. Op basis van dat rapport ontstond bij sommigen het idee dat corporaties miljarden euro's contant te besteden hebben.

Nu schrijft het Centraal Fonds dat de overmaat van corporaties niet direct beschikbaar is. Dit is precies wat Aedes altijd heeft duidelijk gemaakt. De investeringsruimte komt pas vrij na de verkoop van een deel van het woningbezit van een corporatie of na het afsluiten van extra geldleningen zoals het Centraal Fonds graag wil. Maar die extra geldleningen zijn alleen af te sluiten op basis van toekomstige verdiencapaciteit.

En dat is precies waar het fout gaat in de uitwerking van het Centraal Fonds. Corporaties trekken namelijk leningen aan via het Waarborgfonds voor de Sociale Woningbouw (WSW). De financieringsruimte die het Centraal Fonds in het rapport berekent, ligt hoger dan het WSW wil en mag borgen. Aedes hecht aan een solide financieringsstructuur en conformeert zich dan ook aan de regels van het WSW. Overigens zijn er ook met behoud van de WSW-normen, zeker in combinatie met matching, voldoende mogelijkheden om de herstructurering te bekostigen. Geld is namelijk bij herstructurering het probleem niet, stelt Aedes al enige tijd.

Bij de veronderstelde groei van de vermogensovermaat tot 23 miljard in 2011 heeft Aedes eveneens grote vraagtekens. In het CFV-rapport wordt volgens Aedes namelijk uitgegaan van een erg optimistisch scenario. Bij daadwerkelijk 'investeren uit steen' is het juist om die reden dan ook verstandig om de WSW-benadering te kiezen.