Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

11 november 2003

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Eenmalige subsidie voor Bedrijfsbelangen Kanaleneiland De Kring Bedrijsbelangen Kanaleneiland (KBK) krijgt een eenmalige subsidie uit de middelen voor het Grotestedenbeleid van EUR 33.000. Hiermee kan de KBK een jaar lang een procesmanager aanstellen, die zich actief in zal zetten voor de uitvoering van het programma Veilig Ondernemen in Kanaleneiland en een gesprekspartner is voor de gemeente namens de ondernemers. De procesmanager zal bedrijven actief betrekken bij de Bedrijfsbelangenkring en de veiligheidsprojecten.

Het college van burgemeester en wethouders verwacht op deze manier het programma Veilig Ondernemen in en om het bedrijventerrein in Kanaleneiland van de grond te krijgen. Een goede uitvoering van dit programma past in de doelstelling uit het grotestedenbeleid om de kwaliteit van het ondernemersklimaat te verbeteren.

Na één jaar moet de KBK voldoende gegroeid zijn om zelfstandig verder te gaan.


2. Extra controle- en opsporingscapaciteit bijstandsfraude Sociale Zaken gaat de controle- en opsporingscapaciteit met vier fte's uitbreiden. Het geld hiervoor is beschikbaar gesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Intensivering Opsporing en Controle Algemene Bijstandswet. De gemeente kan nu extra personeel aanstellen om bijstandsfraude op te sporen en zo misbruik en oneigenlijk gebruik van uitkeringsgelden terugdringen. Het gaat om een eenmalige subisidie van EUR 649.167 voor een periode van drie jaar.

Het handhaven van de regels en het terugdringen van misbruik heeft hoge prioriteit voor het college. Dit is onlangs in het Meerjarig Beleidsplan Werk en Inkomen vastgesteld. Een intensief handhavings en controlebeleid voorkomt dat gemeenschapsgeld onterecht wordt uitgegeven. Het geld dat hiermee wordt 'bespaard' zal worden ingezet voor armoedebestrijding en voor zorg aan mensen die geen kans hebben op de arbeidsmarkt.


3. Gemeentelijke vel- en dunningslijst 2003-2004 vastgesteld Elke jaar maakt de gemeente een inventarisatie van bomen in de openbare ruimte die in de aankomende periode geveld moeten worden vanwege hun gezondheidstoestand. Deze jaarlijkse ronde is een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit voor een duurzaam bomenbestand in de openbare ruimte van de gemeente Utrecht. Het college heeft nu deze jaarlijkse invenatarisatie opnieuw vastgesteld. In deze lijst staan 656 bomen, verspreid over de hele gemeente, die tot eind 2004 geveld zullen worden. In het aankomende boomplantseizoen komen er daarentegen meer dan 1400 nieuwe bomen bij, zodat het totaal aantal bomen in de gemeente Utrecht in ieder geval blijft stijgen.


4. Velvergunningen
Aan de Gelderlantlaan, direct naast een brandstoffendepot bij het Amsterdam-Rijnkanaal, komt een insteekhaven voor tankschepen. Om de aanleg hiervan mogelijk te maken is het nodig 142 bomen te vellen. Het college heeft hiermee ingestemd. De milieubelasting zal door de ontwikkeling van deze haven aanzienlijk minder zijn. Bij de aanleg van de haven zullen 142 nieuwe eiken worden herplant.

Het Nederlands Spoorwegmuseum verbouwt de komende jaren, de voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. In verband hiermee is het nodig 32 bomen te vellen en 38 bomen te verplanten. Een deel hiervan is ook nodig vanwege de noodzakelijke bodemsanering van het terrein. 6 bomen krijgen een nieuwe bestemming in de directe nabijheid van het museum.