Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

tandheelkundige hulp

11-11-2003

Beperking aanspraak fysio- en oefentherapie en tandheelkundige hulp

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VU-2428650

11 november 2003

Bijgaand treft u aan een afschrift van mijn regeling van 5 november 2003, Z/VU-242590. De regeling betreft uitvoering van onderdelen van het Hoofdlijnenakkoord en treedt in werking met ingang van 1 januari 2004.

Met de regeling wordt de aanspraak op fysiotherapie en oefentherapie voor ziekenfondsverzekerden van achttien jaar en ouder beperkt tot behandeling van aandoeningen die langdurige of chronische behandeling vereisen. Dit betreft uitsluitend de aandoeningen waarvan de langdurige of chronische behandeling met fysiotherapie of oefentherapie voor 1 januari 2004 ook vergoed werd. Voorts worden voor ziekenfondsverzekerden van achttien jaar en ouder de eerste negen behandelingen van de aanspraak uitgesloten. Deze eerste negen behandelingen per aandoening kunnen voor ziekenfondsverzekerden van achttien jaar en ouder daarmee niet meer ten laste van ziekenfondsverzekering plaatsvinden.
Kortdurende behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie voor ziekenfondsverzekerden van achttien jaar en ouder zijn ook van de aanspraak uitgesloten. Het gaat hier om de behandeling van aandoeningen waarvoor geen langdurige of chronische behandeling is aangewezen en die om die reden niet staan vermeld in artikel 3 van de Regeling paramedische hulp ziekenfondsverzekering. De aanspraak op fysiotherapie en oefentherapie blijft voor ziekenfondsverzekerden jonger dan achttien jaar ongewijzigd. De regeling omvat in artikel IV een overgangsregeling. In die bepaling wordt geregeld dat verzekerden van achttien jaar of ouder bij wie voor 1 januari 2004 is gestart met behandelingen fysiotherapie of oefentherapie, deze behandelingen kunnen afronden. Hierbij gaat het per indicatie om de eerste negen zittingen fysiotherapie of oefentherapie die zonodig met negen zittingen oefentherapie kunnen worden aangevuld. Dit houdt in dat een behandeling met fysiotherapie of oefentherapie die uiterlijk op 31 december 2003 is aangevangen, na 1 januari 2004 kan worden afgemaakt volgens het oude regime.

Met de regeling wordt voorts de aanspraak op tandheelkundige hulp beperkt. Deze beperking houdt in dat de tandheelkundige hulp van algemene aard voor ziekenfondsverzekerden van 18 jaar en ouder uit het pakket is verwijderd. Daarbij gaat het om preventief periodiek onderhoud, incidenteel consult en extracties. Anders dan bij fysiotherapie en oefentherapie gaat het hier telkens om eenmalige hulp. Daarom is gekozen voor onmiddellijke werking van deze pakketbeperking.

Dezelfde beperkingen op het terrein van de hiervoor genoemde zorg gaan ook gelden voor de aanspraak op vergoeding van de kosten van deze zorg voor verzekerden die een overeenkomst van standaardverzekering op grond van de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekering 1998 hebben gesloten.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Beperking aanspraak fysio- en oefentherapie en tandheelkundige hulp 1. Beperking aanspraak fysio- en oefentherapie en tandheelkundige hulp Kamerstuk, 11-11-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20571