Openbaar Ministerie

11 november 2003

OM stelt paal en perk in horeca-conflict

In samenwerking met politie en gemeente Breukelen: OM stelt paal en perk in horeca-conflict

De strafzaak tussen de twee naburige horecaondernemingen in Breukelen, 't Regthuis en de Twee Deurtjes, is vandaag afgedaan met een voorwaardelijk sepot. In een gesprek met alle betrokkenen is een aantal duidelijke afspraken gemaakt: de ondernemers mogen niet in elkaars zaak of op elkaars terras komen en moeten erop toezien dat hun klanten zich niet misdragen jegens de naburige horecaonderneming. Dit moet een einde maken aan het jarenlange conflict dat tot vele incidenten leidde en eind vorig jaar uitmondde in mishandeling.

Niet alleen politie heeft erg veel werk gehad aan de ruziënde buren, ook heeft de gemeente zich ingespannen om het conflict de wereld uit te helpen. Nu ook justitie er nog eens bij betrokken wordt gezien de strafbare feiten die zijn gepleegd, is de maat bij alle partijen vol: het moet maar eens uit zijn met het geruzie op de Kerkbrink.

Vandaag waren de beide ondernemingen uitgenodigd voor een gesprek met de officier van justitie, waarbij ook de burgemeester en de wijkchef van Breukelen aanwezig waren. De officier heeft hierbij aangeboden de strafzaak te seponeren op drie voorwaarden. Algemene voorwaarde is dat er gedurende de proeftijd van twee jaar geen strafbare feiten worden gepleegd. Daarnaast zullen beide partijen (ook gedurende twee jaar) zich niet bevinden op het terras of in het etablissement van de ander en in de derde plaats moeten de beide ondernemers er zorg voor dragen dat de klanten en medewerkers zich op geen enkele wijze misdragen jegens klanten en medewerkers of de eigenaar van de naastgelegen horecaonderneming.

Mocht een van beide ondernemers een van deze voorwaarden overtreden, dan zal hij of zij alsnog vervolgd worden voor de mishandeling. Als klanten of medewerkers zich misdragen jegens klanten of medewerkers van de andere horecaonderneming, dan moeten zij zich realiseren dat zij hiermee de horecaonderneming waar ze te gast zijn in de problemen brengen.