Gemeente Ede

nummer 249 / Ede, 11 november 2003

Ontsluitingsweg Lunteren weer stap dichterbij

B&W hebben ingestemd met het ontwerp-bestemmingsplan Ontsluitingsweg Lunteren. Dit bestemmingsplan voorziet in de aanleg van een ontsluitingsweg langs de zuidwest-zijde van de bebouwde kom van Lunteren. Deze weg, die een lengte heeft van ca 2 km, zal een verbinding gaan vormen tussen Edeseweg en Postweg. Het plan ligt tot en met 10 december 2003 ter inzage bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu in stadskantoor De Doelen en in het Westhoffhuis in Lunteren.

In 2001 is de Haalbaarheidsstudie Ontsluitingsweg vastgesteld. Daaruit is gebleken dat het verminderen van de verkeersdruk in het centrum van Lunteren, het vergroten van de veiligheid van voetgangers en fietsers en het versterken van de aantrekkelijkheid/leefbaarheid van het Lunterse winkelgebied, alleen door de aanleg van deze ontsluitingsweg kunnen worden gerealiseerd. De aanleg van deze weg gebeurt dan ook in combinatie met de afsluiting voor gemotoriseerd verkeer van de Dorpsstraat (in de vorm van een "knip"). Voor overige maatregelen is een Verkeers- en vervoersplan vastgesteld.

Op deze wijze wordt een duurzame oplossing gevonden voor de Lunterse verkeersproblematiek.

De effecten van aanleg van deze weg op flora en fauna zijn in beeld gebracht in het rapport "Effecten flora en vegetatie ontsluitingsweg te Lunteren" van Tauw b.v. Dit onderzoek kan door belangstellenden worden ingezien. Voorts is een akoestisch onderzoek uitgevoerd dat eveneens kan worden ingezien.

In het bestemmingsplan is een mogelijkheid tot versnelde onteigening opgenomen (artikel 13 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Alle betrokken eigenaren/zakelijk gerechtigden zijn - overeenkomstig de wettelijke voorschriften - hierover separaat schriftelijk op de hoogte gesteld.

Gedurende de inspraakperiode zijn 10 schriftelijke inspraakreacties ontvangen (daarnaast zijn 4 schriftelijke reacties ontvangen in het kader van het zgn. wettelijk vooroverleg). De inhoud van deze reacties, alsmede het commentaar van burgemeester en wethouders hierop is opgenomen in het "Eindverslag inspraak en vooroverleg bestemmingsplan Ontsluitingsweg Lunteren", dat aan alle insprekers is toegezonden. Dit eindverslag is eveneens ter inzage gelegd.

Afgezien van enkele kleine wijzigingen in de plantoelichting zijn de ingediende inspraakreacties voor burgemeester en wethouders geen aanleiding om het plan aan te passen.

Tijdens de ter inzage leggig van het plan van 13 november t/m 10 december a.s.kan iedereen schriftelijk bezwaren ("zienswijzen") tegen het plan indienen bij de gemeenteraad.


---

---

---