Gemeente Borsele

Zeeuwse architectuurprijs

Heinkenszand, 6 november 2003

De gemeente Borsele won met de uitvoering van het dorpspleinenplan de (2e) Zeeuwse Architectuurprijs.
Die prijs wordt om de twee jaar door de Stichting Het Zeeuwse Gezicht, het Zeeuwse architectuurcentrum, toegekend. Zij bestaat uit een geldbedrag waarvoor ter plaatse een aandenken, bijvoorkeur een kunstwerk, moet worden gerealiseerd.
Met het aanbrengen van dit aandenken wordt dinsdag 11 november 2003 een begin gemaakt.
Het betreft een kunstwerk van Betsy de Jonge uit Heinkenszand bestaande uit tegels in de vorm van voetstappen die in de aankleding van de pleinen wordt verwerkt.
Straks liggen die tegels in de cultuurhistorisch opgeknapte dorpskernen van Baarland, s-Gravenpolder, s-Heer Abtskerke, s-Heerenhoek en Borssele en in als moderne uitzondering - het centrumgebied van Heinkenszand.

Programma 11 november 2003:
15.00 uur ontvangst in Dorpshuis Cameronian, Nieuweweg 4 te Baarland 15.30 uur aanbrengen gedenkteken door wethouder mevrouw M.M.D.Vermue-Vermue
16.00 uur een hapje en een drankje

Samenvatting juryrapport
Het betreft zes herinrichtingsplannen voor centrumgebieden en dorpspleinen in de gemeente Borsele. Inmiddels uitgevoerd naar een ontwerp van het bureau Bosch en Slabbers te Middelburg. De jury heeft waardering voor de subtiele aanpak, het gebruik van hoogwaardige materialen en de wijze waarop elementen als beukhagen, leilindes, straatverlichting, bestrating en niveauverschillen ten dienste worden gesteld aan de ruimtelijke kwaliteit. Het belang van deze ruimten voor de dorpen wordt hiermee onderstreept.