Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Woerden, 7 november 2003

UITNODIGING

Alcoholbeleid op het werk, kwestie van testen?

Alcoholgebruik op het werk is een serieus probleem: 1 op de 7 bedrijfsongevallen is aan het gebruik van alcohol gerelateerd, en 3- 6 % van de beroepsbevolking heeft problemen als gevolg van alcohol gebruik. Lost het testen van alcoholgebruik op de werkplek iets op, of is alcoholbeleid meer dan een test? Op dinsdag 11 november a.s. organiseert NIGZ-GBW in Utrecht een werkconferentie over alcoholbeleid op de werkplek, o.a. naar aanleiding van de nieuwste onderzoekscijfers van het IVO.

Hoewel veel internationale bedrijven een actief testbeleid hebben, is dat beleid nog niet doorgedrongen in Nederland. Het is de vraag of alcoholbeleid voor Nederlandse bedrijven wenselijk is. Van belang is in ieder geval dat werkgever en werknemer hier over tot overeenstemming komen. En testbeleid zou in ieder geval deel uit moeten maken van een gezondheids- en veiligheidsbeleid.

Tijdens deze werkconferentie wil NIGZ/GBW, onderdeel van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie dat zich specialiseert in gezondheidsbeleid in bedrijven, achtergrondinformatie geven over alcohol en werk en hoe beleid op te zetten. Praktijkvoorbeelden komen aan bod, en ook de medische en juridische invalshoek.

PROGRAMMA

13.15 Ontvangst

13.30 Opening door Janhuib Blans, middagvoorzitter en hoofd van de afdeling preventie van de Jellinek te Amsterdam

13.35 Cijfers over Alcohol en Werk

Merel Schutte van het IVO presenteert de nieuwste onderzoeksresultaten over alcoholgebruik onder de beroepsbevolking. Dit onderzoek werd gesubsidieerd door het Ministerie van Sociale Zaken en VWS en is niet eerder gepubliceerd.

13. 55 Praktijkvoorbeeld van polyurethaan productie bedrijf in Rozenburg,

De heer Pieter Kok, Personeelsadviseur van Huntsman, vertelt over alcohol beleid in zijn bedrijf. Voorlichting speelt hierin een belangrijke rol.

14.15 De medische invalshoek

De heer Ger van Dijkgraaf (?) bedrijfsarts gaat in op vragen als wanneer testen, welke testen gebruikt de bedrijfsarts, hoe gaat bedrijfsarts om met de informatie, hoe betrouwbaar is een ademanalyse?

14.35 De invalshoek van uit de OR

De heer Michel Hooglugt, voorzitter van de OR van KLM catering services vertelt met welk test beleid de OR heeft ingestemd en welke ervaringen er tot nu toe zijn opgedaan.

15.15 Praktijkvoorbeeld van een bedrijf in geur en smaakstoffen

De heer Hans Gielen SHE-manager vertelt over hoe in de loop der jaren het alcohol beleid bij Quest Bussum vorm kreeg, en hoe de kerstborrel wordt gevierd.

15. 35 De juridische invalshoek

De heer Rik van Steenbergen, beleidsmedewerker kwaliteit van de arbeid bij de FNV, gaat in op het wettelijke kader bij het af nemen van een alcoholtest. Hoe verhoudt de formele regelgeving zich met de praktijk, in welke bedrijfstakken is om veiligheidsredenen een alcoholtest wel toegestaan?

15.55 Wat biedt het NIGZ/GBW

Chris Grijns of Elsa van der Maas lichten de spelregels van goed alcoholbeleid nog eens toe en nodigen u uit voor een aangeklede borrel.

Vertegenwoordigers van vakbladen en andere pers zijn van harte welkom tijdens deze conferentie, echter wel na inschrijving als persdeelnemer bij mw. P. van Leeuwen, 0348 439860, of per e-mail pvanleeuwen@nigz.nl. Dit in verband met een beperkt aantal plaatsen.

Datum: 11 november 2003

Locatie: De Witte Vosch, Oudegracht 46, Utrecht

Aanvang: 13.15 uur

Informatie: mw. C. Grijns, NIGZ/GBW: 0348 439 859

Joke van Beijeren
management assistente
werkdagen woensdag, donderdag en vrijdag

http://www.nigz.nl
http://www.drinktest.nl