Gemeente Groningen

dinsdag 11 november:
Ruimte voor bedrijven en 1100 woningen in stedelijk gebied

Burgemeester en wethouders hebben een ontwikkelingsvisie vastgesteld voor het Oosterhamriktracé, de strook langs het Oosterhamrikkanaal tussen het stadscentrum en het stadsdeel Noorddijk. Door overheids- en particuliere investeringen kunnen hier 1.100 woningen en 25.000 m² bedrijfsruimte worden gerealiseerd in bestaand stedelijk gebied.

Het Oosterhamriktracé is een belangrijk ontwikkelingsgebied voor de stad. Het tracé - tussen de oostelijke ringweg, de Kapteynbrug, de Vinkenstraat en de Oosterhamrikkade - vormt de verbinding tussen het centrum en het stadsdeel Noorddijk en omvat belangrijke stedelijke gebieden als Ciboga, het AZG, Kardinge en de wijkvernieuwingsgebieden Oosterparkwijk en Korrewegwijk.

De ontwikkeling van het Oosterhamriktracé zal in delen verlopen: Ten eerste zal de huidige OV-baan over het Van Starkenborghkanaal opengesteld worden voor personeel van het AZG en AZG-gerelateerde bedrijven op het toekomstige Bodenterrein, als verbinding tussen de toekomstige parkeergarage en de Oostelijke Ringweg. Ook zullen woningen kunnen worden gebouwd op enkele locaties in het gebied. Ten tweede zal het gebied rond de Antillenstraat en Oosterhamrikkade-zuidzijde ontwikkeld worden. Ten derde wordt ook aan de overkant van het Van Starkenborghkanaal gebouwd. Dan komt bovendien ook de bouw aan de orde van een lage brug voor auto- en fietsverkeer over het Van Starkenborghkanaal. Tot slot wordt, afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van openbaar vervoer, een nieuwe hoge brug over het Van Starkenborghkanaal gebouwd.
Over deze ontwikkelingsvisie Oosterhamriktracé wordt binnenkort een informatie- en inspraaktraject georganiseerd.