Nederlandse Vereniging van journalisten

7/7/2003 NVJ Algemeen
NVJ gunt prinselijk paar privacy en bescherming maar zonder een algemeen mediaverbod

Zes jaar geleden stonden de NVJ en de toenmalig hoofdredacteur van Trouw Jan Greven (de laatste in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren) zij aan zij tegenover de landsadvocaat. Minister van Landbouw Van Artsen had een verbod afgekondigd om verslag te doen van het doden van biggetjes in verband met de varkenspest. Achtergrond: veiligheid van betrokkenen en piëteit met de varkenshouders.
De president van de rechtbank Den Haag oordeelde het verbod ontoelaatbaar juist omdat het zo algemeen was dat het iedere verslaggeving onmogelijk maakte, ook de verslaggeving waarbij de door de minister genoemde -op zich zelf ook naar mijn oordeel beschermingswaardige- belangen niet in het geding waren. Het verbod om journalistiek werk te doen in Wassenaar heeft dezelfde eigenschap. Te algemeen en te breed geformuleerd. Een voorstel van de NVJ afgelopen week om tot verfijning te komen is door de gemeente afgewezen. Verfijning omdat ook de NVJ en de veiligheid en de privacy van het prinselijk paar van belang acht -hoe kan het anders bij een bijna 120 jarige beroepsvereniging die een lange band kent met de koninklijke familie- maar tegelijkertijd van mening is dat de gemeente Wassenaar met het volledig "afzetten" van een stuk openbare ruimte, tegenover de visuele media te ver gaat.
Je kunt zoals de commentaar schrijver in Trouw van maandag 7 juli jl. het optreden van de NVJ wegwuiven als een pavlov-reactie. Ver verwijderd van paparazzi blijft de NVJ proberen samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren de algemene regel van de gemeente Wassenaar van tafel te krijgen om vervolgens de gebruikelijke spelregels te doen gelden. Het is dan aan hoofdredacties van de afzonderlijke media te bepalen welke beelden wel of niet worden gepubliceerd. Als het prinselijk paar vervolgens constateert dat onbetamelijk is gehandeld of grenzen overschreden zijn is de gang naar Raad voor de Journalistiek of de rechter -zoals voor iedere burger- een vanzelfsprekende mogelijkheid.

Hans Verploeg
algemeen secretaris NVJ