FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 04 / 07 / 2003

Voorzichtigheid geboden bij de bereiding en bewaring van eetwaren tijdens warme periodes

Het mooie weer van de voorbije weken is samengevallen met een opflakkering van de melding van voedseltoxi-infecties (voedselintoxicaties). In de provincie Antwerpen werden enkele gevallen gemeld, maar uit de eerste resultaten van de onderzoeken blijkt dat deze vermoedelijk geen verband met elkaar hebben. De diensten van het voedselagentschap voeren grondige onderzoeken uit (onderzoek van de betrokken grondstoffen en tracering van eventuele gemeenschappelijke herkomst), in samenwerking met de diensten van de gemeenschappen om deze eerste indrukken te kunnen bevestigen.

De gemeenschappelijke factor tussen deze verschillende gevallen van voedselintoxicaties blijkt het bijzonder zachte weer te zijn. Dit brengt er ons toe een aantal elementaire hygiëneregels in herinnering te brengen die deze risicos moeten verminderen bij het bereiden en het bewaren van voedingsmiddelen. U kunt hierover een tekst vinden op blz. 7 van het de nieuwsbrief van het Voedselagentschap van de maand november 2002 dat beschikbaar is op onze website: www.favv.be.

De oorzaak van verschillende van deze vastgestelde voedseltoxi-infecties blijkt het gebruik van rauwe eieren te zijn bij de bereiding van mayonaise, sabayon, tiramisu, chocolademousse, enz.

Het is daarom absoluut noodzakelijk, vooral bij warm weer veel zorg te besteden aan de bereiding en aan de bewaring op lage temperatuur tot op het ogenblik van het verbruik. Deze voedingsmiddelen kunnen inderdaad beschouwd worden als risicovoedingsmiddelen voor de ontwikkeling van de bacterie salmonella. Deze veroorzaakt onder meer hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen, overgeven, diaree die kan gepaard gaan met dehydratatie. Deze bacterie ligt dan ook veel aan de oorsprong van collectieve voedseltoxi-infecties.

Bewaar daarom eieren in de koelkast, neem ze er op het laatste ogenblik uit, breek ze niet op de rand van het bord waarin de bereiding gebeurt en gebruik de schaal niet voor het afscheiden van het eiwit. Plaats het gerecht, wanneer het bereid is, onmiddellijk in de koelkast tot op het ogenblik van het verbruik. Neem uit de koelkast slechts die hoeveelheden die onmiddellijk zullen gebruikt worden waarbij het mogelijk blijft om zich telkens met verse porties uit de koelkast te bedienen. Alle rauwe producten van dierlijke oorsprong kunnen kleine hoeveelheden bacteriën bevatten. Het is daarom onontbeerlijk de hygiëneprincipes te eerbiedigen zodat deze bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen en hun toxines te vormen. De consument heeft als laatste schakel in de voedselketen ook een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van zijn voeding te verzekeren.