Ministerie van Justitie

Persbericht

Basisvoorziening vreemdelingen in gebruik genomen 7 juli 2003

Deze week maken de 25 vreemdelingendiensten en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor het eerst gebruik van dezelfde persoons- en statusgegevens van vreemdelingen, die opgeslagen zijn in de BasisVoorziening Vreemdelingen (BVV). In het najaar van 2003 sluiten de Koninklijke Marechaussee, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Raad van State aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de vreemdelingenkamers van de rechtbanken volgen op 1 januari 2004. Doel van de BVV is niet alleen de persoons- en statusgegevens van vreemdelingen centraal beschikbaar te hebben, maar ook om hierdoor de basis te leggen voor vele toepassingen die kunnen leiden tot het versnellen van de procedures en het vergroten van de kwaliteit van de beslissingen.

De BVV is een uniek automatiseringstraject binnen de rijksoverheid. Diverse ministeries maken gebruik van de BVV om informatie over vreemdelingen te delen. De modernste technologie en gestandaardiseerde interfaces bieden hierbij tal van mogelijkheden om informatie binnen en buiten de overheid uit te wisselen.

Met de ingebruikname van de BVV komen de persoons- en statusgegevens van 2,5 miljoen vreemdelingen beschikbaar voor de organisaties die met hen te maken hebben. Hierdoor hoeven organisaties niet langer apart de vreemdelingen te identificeren dan wel te registreren. Met de komst van de BVV wordt dit centraal geregeld en kan informatie over de vreemdeling tussen de diverse organisaties worden gedeeld. Zo zal bv. een asielaanvraag die door de IND is afgewezen, direct bekend gemaakt worden bij de Vreemdelingendienst. Deze instantie kan vervolgens controleren of de vreemdeling al dan niet vrijwillig is vertrokken en als dat niet het geval is voorbereidingen treffen voor de terugkeer van de betreffende persoon.

Ter ondersteuning van de identificatie wordt binnenkort op de aanmeldcentra voor asielzoekers nieuwe scan-apparatuur voor vingerafdrukken in gebruik genomen. Hiermee kan snel en makkelijk gecontroleerd worden of een vreemdeling reeds bekend is in Nederland of in een ander Schengen-land. Na de zomer worden deze scan-apparaten ook ingezet bij de vreemdelingendienst en de Koninklijke Marechaussee voor het uitoefenen van binnenlands vreemdelingentoezicht en grenscontroles. Ook wordt inmiddels geëxperimenteerd met het gebruik van vingerafdrukken in het visumverlening proces.