Gemeente Sittard-Geleen

                                                                     
Aan de redactie                       
Persbericht

Doorkiesnummer: (046) 47 7 8007             Sittard-Geleen, 7 juli  
                                            2003                    
Onderwerp: Gezamenlijke aanpak door diverse                         
instanties                                                          
Pijnplekken onder controle                                          
Pijnplekken in Geleen worden deze zomermaanden door een gezamenlijke inspanning van diverse instanties aangepakt. Toezichthouders van de Stichting Toezicht gaan intensief controleren, de politie springt waar nodig snel bij en gemeente en Partners in Welzijn zorgen desgewenst voor vervolgacties. "Veiligheid is voor dit college erg belangrijk", zegt wijkwethouder Walter Lennertz. "Door gezamenlijk een gecoördineerde actie op te zetten, willen we een aantal problemen krachtig aanpakken". Pijnplekken, dat zijn plaatsen waar omwonenden zo'n overlast ondervinden dat ze er een gevoel van onveiligheid door krijgen. Plekken waar jongeren rondhangen voeren de lijst qua aantal en qua gewicht aan. Maar ook plaatsen waar drugs worden verhandeld, waar veel honden poepen en waar vaak zwerfvuil voorkomt, zijn belangrijke pijnpunten. "Ik hoor het elke bijeenkomst met bewoners opnieuw", vertelt wethouder Lennertz, "welke punten bij veel mensen een gevoel van onveiligheid veroorzaken". Gecoördineerde aanpak
"De problemen zijn niet nieuw", aldus stadsdeelcoördinator Tony Ortu, "maar de gecoör-dineerde aanpak is dat wel. De diverse verantwoordelijke instanties zijn op hun manier, doch vaak afzonderlijk van elkaar, allemaal goed bezig met de aanpak van de problemen. Door gezamenlijk de problematiek op te pakken voorkom je dat instanties onbedoeld langs elkaar werken of elkaar tégenwerken". Onderling zijn duidelijke afspraken gemaakt over de wijze waarop met de problemen omgegaan wordt. Voorkomen moet worden dat bijvoorbeeld hangjongeren ergens worden weggestuurd en vervolgens naar een andere plek gaan. Het probleem wordt zo alleen maar verplaatst en kan zelfs erger worden op de nieuwe plek, omdat er steeds méér jongeren samen komen. Daarnaast kan het gebeuren dat het jongerenwerk, die misschien al contacten met zo'n groep hadden gelegd, de jongeren opeens letterlijk kwijt zijn.

Extra aandacht

"In de zomermaanden - vakantie én goed weer - is het probleem van de hangjongeren het grootst", vertelt Theo Coenders, coördinator van de Stichting Stadstoezicht. "Daarom gaan we in juli, augustus en september gericht langs de bekende pijnplekken surveilleren". Vijf wisselende dagen in de week gaan twee Toezichthouders van twee uur 's middags tot tien uur 's avonds 'op ronde' langs zo veel mogelijk plaatsen, die ook al extra aandacht krijgen van de wijkagenten. Dat zijn parken en parkjes, begraafplaatsen, speelvoorzieningen, plekken waar bankjes staan, winkelcentra, sportcomplexen en groenvoorzieningen. "Dat zijn vaak tevens plaatsen waar overlast is van honden(poep) en zwerfvuil. Combineer dat met het gegeven dat 's zomers jongere kinderen veel meer buiten spelen en je hebt een flink probleem". De systematische aanpak door de Toezichthouders heeft meer dan één effect. "We laten nadrukkelijk zien dat we controleren", vertelt Theo Coenders. "Dat heeft als resultaat dat de overlastveroorzakers beter op hun tellen passen, terwijl de omwonenden zien dat we er zijn en zich daardoor veiliger voelen." Daarnaast kunnen de Toezichthouders indien nodig snel ingrijpen - of beter: laten ingrijpen - als dat nodig is, omdat daarover goede afspraken zijn gemaakt met politie, gemeente en welzijnswerk. "Omdat de Toezichthouder via de portofoon rechtstreeks in verbinding staat met de meldkamer van het politiebureau, kan een surveillancewagen razendsnel ter plekke zijn:, aldus Coenders. En tenslotte koppelen de Toezichthouders over hun dagelijkse bevindingen terug met de wijkagenten, die daar hun (vervolg)acties op kunnen afstemmen. Ook de keuze van het tijdstip waarop de Toezichthouders hun ronde doen is afgestemd op de doelgroepen. Coenders: "s morgens vroeg is er geen overlast van hangjongeren, aan het einde van de middag en in de vroege avond wél." En bij mooi zomerweer spelen dan ook de meeste kinderen buiten en maken mensen vaker een (groter) ommetje met de hond. "Het is dus het meest effectief om juist in die uren op straat aanwezig te zijn".

Succes

Aan het einde van elke maand wordt bekeken wat de resultaten van de gecoördineerde actie zijn en na de hele periode wordt de aanpak geëvalueerd. "Als deze manier van aanpak succes heeft, kan ik me voorstellen dat we er volgend jaar mee doorgaan, maar ook dat we de actie uitbreiden naar de hele gemeente", aldus wijkwethouder Walter Lennertz.

........................................