Gemeente Waterland


Op zaterdag 28 juni heeft de brandweerpost Marken bij de Gewestelijke brandweer wedstrijd op de legerplaats Harskamp in Gelderland, in de Hoofdklasse een mooie tweede plaats behaald. Deze tweede plaats geeft recht om mee te mogen doen aan het landskampioenschap op 18 oktober in Sprang Capelle (Noord Brabant).

brandweer Grote ramp
Bij de wedstrijden in de hoofdklasse wordt een grootschalige ramp in scène gezet. De Officier van Dienst (OVD) moet meerdere eenheden (voertuigen en dergelijke) inzetten en er moet nauw samengewerkt worden met ambulancepersoneel en de politie. Maar ook de pers en de burgemeester zijn op de plaats van de ramp. Daar moet de OVD ook aandacht aan besteden, overleg plegen en informatie geven aan de betrokken personen uit verschillende disciplines.

De eigen veiligheid mag niet uit het oog verloren worden. De OVD moet kunnen omgaan met (en het interpreteren van) inzetprocedures en het (durven) afwijken hiervan. Als bevelvoerder en/of OVD moet je weten wat je doet en een afweging maken tussen het belang van de slachtoffers en het risico dat hulpverleners lopen.

Omdat er vele diensten bij betrokken zijn, verdeelt de OVD zijn aandacht tussen de optredende diensten, het object en de slachtoffers. Duidelijke communicatie is hierbij uiterst belangrijk. Door goed naar elkaar te luisteren en de informatie te gebruiken en door te geven aan de betrokken eenheden, kan een ramp op de best mogelijke manier bestreden worden.

Lijkt het je leuk om ook lid te worden van de brandweer? Neem vrijblijvend contact op met de heer J. Zondervan (commandant), via j.zondervan@waterland.nl