Bedrijfschap Horeca en Catering

Persbericht P-13; Zoetermeer, 7 juli 2003
Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Betrokkenheid werknemers in de contractcatering groot

De betrokkenheid van werknemers bij het werk in de contractcatering is groot. Werknemers vinden het belangrijk dat het werk goed verloopt. Driekwart van de medewerkers geeft aan dat de organisatie hem of haar ter harte gaat en men vindt het eigen bedrijf aantrekkelijk vergeleken met andere organisaties. Over het algemeen vinden de werknemers dat ze onder goede leiding werken en dat de direct leidinggevende voldoende doet voor de loopbaanontwikkeling.

"Werken met mensen" de belangrijkste reden om aan de slag te gaan.

Het werken met mensen wordt door zeven van de tien werknemers aangevoerd als reden om in de bedrijfstak aan de slag te gaan. Ook "de inhoud van het werk" wordt door een grote groep medewerkers als reden genoemd. Tegelijkertijd voert de inhoud van het werk de lijst met vertrekredenen aan, op de voet gevolgd door de lichamelijke belasting van het werk en de ervaren werkdruk. Deze aspecten brengt een aantal medewerkers ertoe om de bedrijfstak te verlaten.

Werkdruk daalt

De werkdruk in de contractcatering is ten opzichte van enkele jaren geleden duidelijk afgenomen. Desalniettemin blijft specifieke aandacht voor werkdruk noodzakelijk. Zowel de werkbelasting als het werktempo, twee aspecten die mede bepalend zijn voor werkdruk, kunnen nog verbeterd worden.

Werkgelegenheidsstructuur is stabiel

Van alle medewerkers die op 30 september 2000 in de contractcatering werkten is bijna tweederde deel een jaar later nog steeds werkzaam bij dezelfde werkgever. Een vijfde is dan binnen de bedrijfstak van werkgever veranderd (doorstromers) en nog eens een vijfde is nieuw (instromers). Ten opzichte van de horeca en de verblijfsrecreatie is het aandeel "blijvers" groot en het aandeel doorstromers en instromers gering. Opvallend is het geringe aandeel jongeren dat de contractcatering instroomt.