Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zukertort-jeugd wint nipt van Engeland

Voor de 3e keer heeft de thuisploeg de "dubbelinterland" tussen de Zukertort en Engeland gewonnen, maar niet eerder was de spanning zo groot als dit jaar in Amstelveen! Nadat de thuisploeg zaterdag de eerste ronde van deze dubbelinterland winnend afgesloten had met 8,5-7,5 leken de Amstelveners (aangevuld met enkele gastspelers) in de 2e ronde op zondagochtend de winst snel veilig te stellen.

Na een tussenstand van 13-9 kwam de Engelse ploeg tot 12 jaar echter bijzonder sterk terug. Bij een stand van 16-15 moest 2e bordspeler Wouter Langerak in de laatste partij het beslissende halfje binnen brengen. Ondanks een tijdachterstand wist Wouter het hoofd koel te houden en tegenstander Eugene Geidelberg moest uiteindelijke in remise berusten waardoor de Amstelveense ploeg met het kleinst mogelijke verschil de interland won: 16,5-15,5.

Niet eerder was het zo spannend geweest, want in 2001 was de Amstelveense thuisploeg duidelijk sterker (19-13), terwijl in 2002 de Engelse ploeg in Liverpool revanche wist te nemen met 20-12. Zodoende was het voor de 3e keer de thuisploeg die aan et langste eind trok. Voor de Amstelveense ploeg wisten Cyriel Pex, Tjibaria Pijloo, Peter Drost, Mathijs Udo en Lot Berkelmans beide partijen te winnen. Het onderlinge snelschaaktoernooi op zaterdagavond werd een prooi voor Joris Broekmeulen, die Callum Kilpatrick en Vincent Ouwendijk net achter zich te laten. Naast het schaken was het gezamenlijke diner op zaterdagavond en de jaarlijkse voetbalwedstrijd een groot succes. In 2004 zullen de jeugdige schakers van Zukertort in Engeland proberen de wisselbeker te behouden, maar volgens de statistieken zal dat een lastige klus worden! Uiteraard is Zukertort de sponsors van deze match (Sportpromotie Amstelveen en het Keizer Karelcollege) bijzonder dankbaar voor hun ondersteuning, waardoor deze jaarlijkse schaakhappening mogelijk is gemaakt.