Landelijke Studenten Vakbond


t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Nijs passeert parlementaire democratie

Utrecht 29 juni 2003 - Gisteren heeft staatssecretaris Nijs de accreditatiekaders in de staatscourant gepubliceerd. Dat vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) enigszins voorbarig aangezien de staatssecretaris aankomende dinsdag deze kaders nog moet bespreken in de Eerste Kamer. Met het te vroeg publiceren passeert Nijs de parlementaire democratie.

In de accreditatiekaders wordt het toezicht op de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs geregeld. Op 14 mei weigerde de staatssecretaris al de bezwaren van de Tweede Kamer mee te nemen in de kaders. Bevoegdheden van de Kamer waren volgens Nijs beperkt en de accreditatiekaders mochten alleen afgekeurd worden als ze in strijd waren met het algemeen belang. Door de kaders te vroeg te publiceren zet zij de Eerste Kamer ook buitenspel.

Volgens de LSVb zijn er nog veel bezwaren. Opleidingscommissies worden nog steeds niet meegenomen in het proces en de onafhankelijkheid van de toetsingsinstanties kan moeilijk gewaarborgd worden. Voorzitter Merijn de Jong: 'Nijs is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van het onderwijs. Als daar problemen mee zijn dan lijkt me dat wel in strijd met het algemeen belang.' De LSVb verwacht dat de Eerste Kamer zich komende dinsdag niet onbetuigd zal laten en dat de kritiek alsnog wordt meegenomen in de accreditatiekaders.