Korps: Groningen, plaats: Diverse 29-06-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zondag 29 juni 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: motorrijder onder invloed
De politie heeft zaterdagochtend op de Noorderhaven een 32-jarige man uit Haulerwijk aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd op zijn motorfiets gecontroleerd en bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau bleek de verdachte 1,25 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De motorrijder mocht na verhoor het politiebureau te voet verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: Stadjer wil niet weg
De politie heeft zaterdagavond op de Parkallee een 21-jarige man uit Groningen aangehouden, omdat hij geen gehoor had gegeven aan vorderingen van de politie. De Stadjer had ruzie gekregen met enkele andere personen. Politieagenten wilden beide partijen scheiden en vorderden van de verdachte om weg te gaan. Ondanks meerdere vorderingen weigerde hij weg te gaan. Vervolgens viel hem een aanhouding ten deel. De man is op het politiebureau gehoord. Daarna werd hij weer in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: opstandige man aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht op de Kluiverboom een 36-jarige man uit Groningen aangehouden voor belediging. De Stadjer werd met een maat door politieagenten aangesproken, omdat zij het plan hadden opgevat met de fiets de ringweg over te steken. Direct bleek dat de verdachte niet voor rede vatbaar was en begon hij te schelden. Op het moment dat de agenten een bekeuring wilden uitdelen, werd de Stadjer nog opstandiger. Hij gooide zijn fiets op de grond en beledigde de dienders in woorden. Hierop werd hij aangehouden. Op het politiebureau werd de man gehoord, waarna hij het politiebureau mocht verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snelle bromfietser onder invloed
Op de Sumatralaan heeft de politie zaterdagnacht een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed Agenten zagen de Stadjer op de Korreweg op zijn bromfiets met een snelheid van 57 km/uur rijden. De bromfietser werd vervolgens staande gehouden. Hierbij roken de dienders alcohol bij de bestuurder. Op het politiebureau bleek hij 0,7 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Bij navraag werd tevens geconstateerd dat de man nog een boete van 102 Euro had openstaan. Deze betaalde de verdachte direct. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij het politiebureau verlaten.

Groningen: Amsterdammer beledigt agenten
De politie heeft zaterdagnacht op de Grote Markt een 31-jarige man uit Amsterdam aangehouden voor belediging. Zonder enige aanleiding schold hij politieagenten te paard en te voet uit. De Amsterdammer werd vervolgens ingerekend. Op het politiebureau legde hij een verklaring af over zijn verbale gedrag. Na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: winkelier opgelicht door wisseltruc
Een personeelslid van een winkelbedrijf in de Herestraat is zaterdagmiddag door een onbekende man opgelicht door een wisseltruc met geld. De man kwam de winkel binnen en wilde geld wisselen. Hij wilde 20 biljetten van 10 Euro wisselen voor 4 biljetten van 50 Euro. Bij het natellen van de 20 biljetten constateerde de winkelier dat het 19 biljetten van 10 Euro betroffen. De oplichter pakte vervolgens de 10 Euro biljetten over en geeft het stapeltje geld wederom aan het personeelslid. Hierbij gelukt het hem op enkele biljetten van 10 Euro in zijn jaszak te stoppen. Vervolgens pakt hij één biljet van 10 Euro om het zogenaamde stapeltje van 20 biljetten van 10 Euro volledig te maken. Hierna geeft de winkelier aan de oplichter 4 biljetten van 50 Euro, waarna deze de winkel verlaat. Pas later ontdekte het personeelslid dat hij het slachtoffer was geworden van een wisseltruc. De verdachte man voldoet aan het volgende signalement: 40 jaar, lengte
1.75 a 1.80 meter lang, blanke huidskleur, afkomstig uit het Midden-Oosten, zwart kort haar, sprak gebrekkig Nederlands, gekleed in wit t-shirt en zwarte broek. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de oplichter. De winkelier doet aangifte.

Groningen: scootmobielrijder onder invloed
De politie heeft zaterdagavond op het Stationsplein een 64-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer was in zijn voertuig bij het nemen van een bocht omgevallen. Omstanders hadden de Stadjer reeds geadviseerd om niet verder te rijden. Gewaarschuwde politieagenten roken alcohol bij de bestuurder. De man werd meegenomen naar het politiebureau, waar bleek dat de scootmobielrijder 1,9 promille alcohol in zijn bloed had. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Stadjer.

Groningen: man mishandelt vriendin
In een woning op de Oliemuldersweg heeft de politie zaterdagavond een 33-jarige man uit Groningen aangehouden voor mishandeling. De man had kort daarvoor zijn 30-jarige vriendin in haar woning aan de Nachtegaalstraat mishandeld door haar te slaan. De vrouw was hierdoor gevallen en had zij een buil op haar voorhoofd opgelopen. Daarnaast had de man een vaas naar zijn vriendin gegooid, maar had dit voorwerp haar niet geraakt. Beiden hadden onenigheid gekregen, waarna de ruzie uit de hand was gelopen. Vervolgens was de man naar een woning aan de Oliemuldersweg gelopen. Daar werd hij door politieagenten aangehouden. De man is ingesloten. Hij zal vandaag worden gehoord. De vrouw doet aangifte van mishandeling.

Groningen: posterdief aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht in een horecagelegenheid op de Grote Markt een 18-jarige man uit Heemskerk aangehouden voor diefstal. De Heemskerker had vanuit het pand een poster uit een lijst, die aan de muur hing, verwijderd en in zijn broek gestopt. Helaas had een medewerker van de beveiliging de diefstal gezien, waarna hij kon worden staande gehouden. De dief werd overgedragen aan de politie. De Noord-Hollander bekende de diefstal. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: geweldplegers aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht in de Poelestraat en op het Schuitendiep vijf mannen in de leeftijd van 21 tot 27 jaar aangehouden voor openlijke geweldpleging. De mannen hadden in een
horecagelegenheid in de Poelestraat ruzie gekregen met een andere man. In de Poelestraat werd de man door vijf verdachten in elkaar geslagen. Op aanwijzing van enkele portiers konden de verdachten worden ingerekend. De identiteit van de mishandelde man is tot op heden onbekend gebleven. Hij werd niet meer aangetroffen. Een politieagent werd bij de aanhouding van een 23-jarige man uit Groningen in het gezicht geslagen. Alle verdachten zijn ingesloten. Zij zullen worden gehoord. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: Stadjer aangehouden voor mishandeling
Op de Grote Markt heeft de politie zaterdagnacht een 22-jarige man uit Groningen aangehouden voor mishandeling. De Stadjer had met een riem in de richting van een 23-jarige man uit Groningen geslagen. Met behulp van de cameras van het cameratoezicht kon de verdachte worden aangehouden. Hij is ingesloten. Bij de verdachte werd een riem in beslag genomen. Twee vrienden van de verdachte, twee Stadjers van 22 en 23 jaar, probeerden de aanhouding te belemmeren. Zij werden hierop aangehouden voor belemmering. Op het politiebureau werden de twee vrienden gehoord voor belemmering. Na verhoor mochten zij het politiebureau weer verlaten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: politie houdt jongens voor vernieling aan
De politie heeft zaterdagnacht in de Nieuwe Sint Jansstraat drie jongens, allen 17 jaar uit respectievelijk Ten Boer, Groningen en Thesinge aangehouden voor vernieling. De jongens hadden in de Sint Jansstraat een buitenspiegel van een auto getrapt, waarna een getuige de jongens in de Nieuwe Sint Jansstraat tot stoppen had gedwongen. Hierbij ontstond een kleine vechtpartij, waarna de politie werd gewaarschuwd. De jongens werden vervolgens aangehouden. Op het politiebureau werden de jongens gehoord voor de vernieling van de buitenspiegel. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: politie houdt straatrover aan
De politie heeft zaterdagnacht op de Visserbrug een 29-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden voor bedreiging en poging tot diefstal met geweld. De verdachte had kort daarvoor een 57-jarige man uit Veendam gepoogd te beroven en had gedreigd met een mes. Vervolgens stak de verdachte de Veendammer met het mes in de borst, maar ketste het mes af op de borstkas. Hierop wist het slachtoffer te ontkomen aan de straatrover. Op de Westersingel trof de Veendammer een inmiddels gewaarschuwde politie-eenheid. Op aanwijzing van het slachtoffer kon de verdachte worden ingerekend. De politie trof bij de verdachte een mes aan. De straatrover is ingesloten. De Veendammer bleek ten gevolge van de steek een kleine steek in de borst te hebben. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

Uithuizermeeden: inbraak in dierenwinkel
Onbekenden hebben vrijdagnacht in een dierenwinkel in de Hoofdstraat ingebroken. Men verschafte zich toegang tot de winkel door aan de achterzijde twee ramen te forceren. In het kantoorgedeelte werden kasten doorzocht. De inbreker(s) nam(en) een geldbedrag van enkele duizenden euros weg. Tijdens een buurtonderzoek werd een kassalade, die uit de winkel was weggenomen, aangetroffen. De politie doet onderzoek naar de inbraak.

Hoogezand: inbraak in bibliotheek
In de bibliotheek aan het Gorecht-Oost hebben onbekenden vrijdagnacht ingebroken. Men verschafte zich toegang dat het pand door het forceren van een lichtkoepel op het dak. Op de bovenste verdieping brak men een kluis open. Ook werden diverse kasten doorzocht. Het is nog onduidelijk wat de inbreker(s) heeft/hebben weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Leek: snelle rijders raken rijbewijs kwijt
De politie heeft zaterdagmiddag op de snelweg A7 bij Leek twee automobilisten bekeurd voor te hard rijden. Een 28-jarige man uit Amsterdam reed 182 km/uur, waar een snelheidslimiet geldt van 120 km/uur. De Amsterdammer reed derhalve 62 km/uur te hard. Een 23-jarige man uit Gerkesklooster maakte het nog bonter. De Fries reed 193 km/uur en overschreed daarmee de maximumsnelheid met 73 km/uur. Beide snelle rijders moesten hun rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: jonge bromfietsers in de fout
De politie heeft zaterdagmiddag twee jongens van 13 jaar, beiden uit Delfzijl bekeurd voor diverse overtredingen. De jongens reden op één bromfiets zonder een hem te dragen. De twee hadden pech, want politieagenten signaleerden de jongens. Het duo probeerde te ontkomen aan de agenten, maar werden in de Fransestraat achterhaald. De jongens gaven aan de agenten een valse naam op. Bij nader onderzoek bleek ook dat de bromfiets niet was verzekerd. De twee kregen diverse bekeuringen uitgereikt.

Delfzijl/Winsum: alcomobilisten aangehouden
Op de Provincialeweg N360 heeft de politie zaterdagavond een 39-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer reed slingerend over de weg en werd vervolgens door de politie gecontroleerd. Hierbij bleek dat de bestuurder alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de man 1,6 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor mocht de Stadjer het politiebureau verlaten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook een 20-jarige vrouw uit Winsum werd in haar auto gecontroleerd. De vrouw reed op de Onderdendamsterweg en bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de vrouw 1,35 promille alcohol in haar bloed had. Ook de vrouw moest haar rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal tegen haar op. Ook de vrouw kon na verhoor naar huis.

Appingedam: drie gewonden bij kop-staart aanrijding
Bij een kop-staart aanrijding op de Provincialeweg N360 zijn zaterdagmiddag drie personen gewond geraakt. Een 32-jarige man uit Delfzijl stond stil op de Provincialeweg en wilde linksaf de Stationsweg inslaan. Achter hem stond een 21-jarige man uit Leermens stil. Een 18-jarige man uit Urk zag de twee automobilisten voor hem niet stil staan en botste met zijn bedrijfsauto tegen de achterzijde van de 21-jarige. Deze botste vervolgens tegen de achterzijde van de Delfzijlster zijn auto. De bestuurders van de voorste twee autos en een passagier in de tweede auto werden met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd. Allen mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten. De Urker zijn auto werd afgesleept. De politie heeft een rapportage van het ongeval opgemaakt.

Wagenborgen: man gewond na ongeval
Een 70-jarige man uit Wagenborgen is zaterdagmiddag bij een ongeval op de Fam. Bronsweg gewond geraakt. De man liep op de Bronsweg en verloor hij vermoedelijk zijn evenwicht. Hierdoor week de voetganger uit naar links, waarna hij door een 22-jarige automobilist uit Termunten bij het passeren werd aangereden. De Wagenborger is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval opgemaakt.

Oldehove: bromfietser gewond na val
Een 36-jarige man uit Zuidhorn is vrijdagavond op de Barnwerderweg gewond geraakt na een val. De man reed op zijn bromfiets en raakte door onbekende reden de macht over het stuur kwijt. Bij de val liep de Zuidhornder mondletsel op. Gealarmeerde politieagenten roken alcohol bij de bestuurder. Het slachtoffer werd door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd van de bromfietser een bloedproef afgenomen. Uit het onderzoek moet blijken of hij onder invloed heeft gereden. De bromfiets heeft de politie veiliggesteld. De man moet nog worden gehoord.

Delfzijl: Stadjer aangehouden voor bedreiging
De politie heeft zaterdagavond een 33-jarige man op de Europaweg in Delfzijl aangehouden voor bedreiging. De Stadjer had eerder op de avond zijn 31-jarige ex-vriendin met een vuurwapen hebben bedreigd. De verdachte werd in zijn auto gecontroleerd. Bij onderzoek werd geen vuurwapen aangetroffen. Wel troffen de agenten vier
gebruikershoeveelheden op cocaïne gelijkende stof aan. De Stadjer is ingesloten. Hij zal vandaag worden gehoord.

Delfzijl: automobilist rijdt door na aanrijden scooter
De politie heeft zaterdagavond op de Stationweg in Delfzijl een 33-jarige man uit t Zandt aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval. De verdachte werd in zijn bedrijfsauto op de Jachtlaan gepasseerd door twee jongens op een scooter. Plotseling sneed de automobilist de scooter en botste hij meerdere malen met zijn voorzijde tegen de achterzijde van de scooter. Bij de achtervolging die hierop ontstond verloor de bestuurder van de scooter, een 17-jarige jongen uit Delfzijl, bij de rotonde
Jachtlaan/Hogelandsterweg de controle over zijn voertuig. Hierbij kwamen hij en zijn passagier, een 17-jarige jongen uit Delfzijl, ten val. Zij raakten lichtgewond en moesten zich onder doktersbehandeling laten stellen. De automobilist reed na het ongeval door zonder zijn identiteit achter te laten. Een politieagent, die in een onopvallende auto reed, was getuige van het incident. Na een korte achtervolging kon de verdachte worden aangehouden. Hij is ingesloten. De politie doet onderzoek aan de beide betrokken voertuigen. Beide 17-jarige jongens zullen ook gehoord worden. Op basis van de verklaringen en het technisch onderzoek hoopt de politie de aanleiding tot het incident te achterhalen.

Grijpskerk: alcomobilist veroorzaakt aanrijding
De politie heeft zaterdagnacht in de Bouwhuisstraat een 21-jarige man uit Grijpskerk aangehouden voor rijden onder invloed. De verdachte was met de auto van zijn ouders tegen een geparkeerde auto gereden. Hierdoor was aan beide voertuigen aanzienlijke schade ontstaan. De gewaarschuwde politieagenten roken bij de Grijpskerker alcohol. Op het politiebureau bleek dat de man 2 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg een rijverbod van tien uren. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd. De Grijpskerker kon na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: man mishandelt kind
De politie heeft zaterdagavond in de Wezellaan een 40-jarige man uit Winschoten aangehouden voor mishandeling. De verdachte had een 9-jarige jongen uit Winschoten bij de keel gegrepen, terwijl de jongen op zijn fiets reed. Hierbij trok de verdachte de jongen met zijn fiets omver, waardoor hij ten val kwam. Hij liep hierbij een pijnlijke keel, diverse schaafwonden en een gezwollen enkel op. De jongen heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. De verdachte is na verhoor in vrijheid gesteld. Volgens eigen zeggen kwam hij tot zijn daad, omdat de jeugd regelmatig vernielingen bij hem pleegt. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: dreigende autokraker ingerekend
De politie heeft zaterdagnacht in de Torenstraat een 24-jarige man uit Rotterdam aangehouden voor een poging tot auto-inbraak en bedreiging. Getuigen hadden gezien dat de verdachte aan autos had gevoeld. Bij nader onderzoek bleek dat van een van de autos het slot was geforceerd. In de Torenstraat werd de autokraker door politieagenten aangetroffen. De agenten hielden de man aan, maar keerde de auto-inbreker zich in de richting van de agenten en dreigde hij met een mes en een schroevendraaier. De dienders wisten de verdachte te overreden beide wapens te laten vallen. De man kon vervolgens worden ingerekend. Hij is ingesloten. Het mes en de schroevendraaier zijn in beslag genomen. De verdachte zal vandaag worden gehoord. De politie stelt een onderzoek in.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)