29
Zo .
29 Juni

14:00
VERZORGINGSSTAAT

Euromed Jongerensalon

Migratie, emancipatie en maatschappelijke participatie

Vierde van een serie maatschappelijke en politieke discussies voor jongeren over actief burgerschap, eigen verantwoordelijkheid en participatie binnen een democratische en mensenrechten respecterende multi-etnische samenleving.

In de huidige politiek onrustige context is de kwestie van emancipatie en participatie, in samenhang met de integratie van migrantengroepen en met name die van de moslimvrouwen, actueler geworden. Het standpunt van de Amerikaanse filosoof Susan Moller wint terrein in Nederland. Vrouwen zijn de dupe als minderheidsgroepen het recht verwerven om volgens hun eigen cultuur te leven. De groepen in kwestie zouden onder verwijzing naar hun eigen cultuur het recht krijgen om vrouwen ongelijk te behandelen, terwijl dat normaliter niet is toegestaan. Een standpunt dat de Nederlandse sociologe Sawitri Saharso bestrijdt in haar essay Feminisme versus Multiculturalisme. Is multiculturalisme slecht of goed voor vrouwen? Wanneer is iemand geëmancipeerd? Wat verstaat men onder emancipatie en maatschappelijke participatie? Moet emancipatie alleen gaan over vrouwen of moet er voortaan worden gesproken over de emancipatie van mannen en vrouwen? Langs welke weg(en) moet de emancipatie van migrantenvrouwen gebeuren? Moet dit in een aparte zuil? Gescheiden van de Nederlandse vrouwenbeweging en van de mannen? Of in samenwerking met de mannen? Moeten wij niet breder spreken van de emancipatie van de maatschappij? Zijn religie en geloof a-priori belemmerend voor de emancipatie van het individu?

Wat denken de jongere generaties hierover? En hoe zit het met meer openheid en het doorbreken van taboes? Stichting Euromed wil met deze serie debatten jongeren en volwassenen, en met name de migranten onder hen bewust maken van de noodzaak van meer participatie in het publieke debat, ten einde een betere invloed en positie in de Nederlandse samenleving te verwerven.

Gespreksleider: journalist Brahim Bourzik. Inleider: sociologe Sawitri Saharso. Stellingen: Tineke van den Klinkenberg (directeur forum) en Troetje Loewenthal (adviseur Migratie, E-Quality). Panel: Rahma El Mouden (Zwarte zakenvrouw 2001 en dochter van een imam), Ibrahim Matta (bedrijfsleven), Astrid Elburg (PR-adviseur) en Ayaan Hirsi Ali (Tweede Kamerlid, o.v.).
Euromed