Ministerie van Buitenlandse Zaken

MIN BZ: Derde Brits Nederlandse Conferentie, Amsterdam 29/30 juni 2003

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht


Datum: 16 juni 2003

Derde Brits Nederlandse Conferentie 'Building Bridges in Society', Amsterdam 29/30 juni 2003.

'Building Bridges in Society' is het thema van de derde Brits Nederlandse Conferentie die zondag 29 en maandag 30 juni plaatsvindt te Amsterdam. De conferentie zal worden geopend door de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

Op maandag 30 juni zal de staatssecretaris voor Europese Zaken, Atzo Nicolaï samen met zijn Britse collega Denis MacShane een inleiding houden over het thema: 'Democratie, de relatie tussen overheid en burger'.

In drie werkgroepen zullen de deelnemers het thema 'Building Bridges in Society' verder uitdiepen aan de hand van drie subthema's die in beide landen actueel zijn:


-Immigratie en integratie


-Hervorming van de publieke diensten


-Ethische vragen in het bedrijfsleven

In de werkgroep 'Immigratie en integratie' zal burgemeester Cohen de ontwikkelingen in Nederland toelichten en zal Trevor Philips (Chair Commission for Racial Equality) een schets geven van de Britse situatie. Ook oud-minister van Grote-Stedenbeleid en Integratie Roger van Boxtel treedt op als spreker.

Aan de discussie zullen enkele leden van de Tweede Kamer deelnemen die binnen hun respectieve fracties voor de behandeling van het onderwerp verantwoordelijk zijn: Ayaan Hirsi Ali (VVD), Nebahat Albayrak (PvdA) en Kathleen Ferrier (CDA).

In de werkgroep 'Hervorming van publieke diensten' komen actuele thema's als onderwijs en veiligheid aan de orde. De werkgroep wordt voorgezeten door Paul Schnabel (SCP) en als spreker zullen o.a. Jelle Kuiper (Hoofdcommissaris van de politie Amsterdam Amstelland) en Will Hutton (auteur en journalist) optreden.

De discussies in de derde werkgroep, ' Ethische vragen in het bedrijfsleven' zullen o.a. de voedselproductie betreffen. Sprekers zijn hier o.a. Kees van der Waaij (Unilever) en Malcolm Brinded (Shell).

Tijdens het diner zal John Leighton, directeur van het Van Gogh Museum en lid van de Steering Board van de Conferentie, uit de doeken doen hoe het is om als Brit in Nederland te leven en te werken.

De conferentie komt voort uit een initiatief de Britse Premier Blair en de toenmalige Minister -President Kok uit 1999 om de relaties tussen beide landen te intensiveren. De deelnemers, afkomstig uit o.m. wetenschap, politiek, media en overheid, krijgen de gelegenheid maatschappelijke onderwerpen te analyseren en bespreken die zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk het politieke discours beheersen.

Het bestuur van de conferentie is in handen van een Steering Board onder voorzitterschap van - aan Nederlandse zijde- de heer Morris Tabaksblat (Reed Elsevier) en aan Britse zijde Lord Wallace of Saltaire (House of Lords).

De organisatie van de conferentie is in handen van de British Council te Amsterdam.

De sponsors van de conferentie zijn: Shell, Unilever, ABN-AMRO Rothschild, Lloyds TSB Group, Reed Elsevier en beide Ministeries van Buitenlandse Zaken.

///