Korps: Friesland, plaats: Fryslân 29-06-2003
Politieberichten van 28/6 (13.00) t/m 29/6 (13.00)

Friens: ongeval met letsel
Zaterdag om circa 10.00 uur werd door een aantal dorpsbewoners oud papier opgehaald in Friens. Dit gebeurde door een auto met een trailer. Hierbij liep een 7-jarige jongetje uit Friens. Op een gegeven moment schrok het jongetje van een hond op een erf. Hierbij werd het jongetje door de trailer, geladen met kranten, overreden. Ambulance en traumahelikopter kwamen ter plaatse. Het slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis in Leeuwarden, later naar het AZ te Groningen. Het slachtoffer heeft vermoedelijk inwendig letsel en is verder gewond aan benen, arm en gezicht.

Holwerd: inbraak winkel
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een winkel aan de Fonteinstrjitte. Men kwam binnen door een deur te forceren. Gestolen werd een elektrisch orgel en een onbekend aantal euromuntstukken. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoonster van Damwoude.

Drachten: inbraak woning
Zaterdagochtend werd ingebroken in een woning aan de Butewacht. Men kwam binnen via hengelen. Gestolen werden enkele honderden euros, identiteitspapieren, bankbescheiden en een gsm. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoonster van Drachten.

Makkum: diverse woninginbraken
Zaterdagochtend is geprobeerd in te breken in een woning aan de Ds. L. Touwenstraat. De bewoner, een 45-jarige man, werd wakker van twee mannen die in de tuin liepen. Hierop gingen de mannen er vandoor. Tevens is geprobeerd in een andere woning aan de Ds. L. Touwenstraat in te breken. Een geslaagde woninginbraak vond plaats aan het Tichelwerk. Gestolen zijn een videorecorder en twee gsms. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoonster van Makkum. Eveneens werd ingebroken in een woning aan de P. Groeniastraat. Gestolen werden een videorecorder, een stereotoren en een tas met bank- en identiteitsbewijzen. De tas is later teruggevonden, het geld miste. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Makkum. Ook in de Klipperstraat werd in de vroege zaterdagochtend ingebroken. Men had het slot van een deur afgebroken. Gestolen werden een kleurentelevisie, een videorecorder, een stereotoren, een gsm en een magnetron. Aangifte is gedaan door een 55-jarige inwoonster van Makkum.

Sneek: inbraak sportkantine
Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag werd ingebroken in de kantine van VV Sneek aan de Molenkrite. Diverse deuren werden geforceerd. Gestolen werd een 36-tal flessen net alcoholische drank met een waarde van ruim 500 euro. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Sneek.

Oudehorne: te snelle brommer
Zaterdag om 11.40 uur reed een 34-jarige inwoner van Harkema op een brommer met hoge snelheid over de Oldeberkoperweg. Vlak voor de Tjonger werd een stopteken gegeven. De bromfietser had gemiddeld 73 km per uur (33 km te snel) gereden op een fietspad met veel uitritten. De verdachte verklaarde geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben. Na overleg met de officier van justitie moest de man direct een bekeuring betalen van 150 euro.

Harlingen: openbare dronkenschap, vervelende verdachte Zaterdag om 19.00 uur lag een 40-jarige inwoner van Achlum in Harlingen op straat. Hij had te veel aan Bacchus geofferd. Nadat hij wakker was gemaakt kon hij weer verder. Een uurtje later kwam er een melding dat dezelfde man ambulancepersoneel lastig viel op de Kleine Bredeplaats. Hij maakte trappende bewegingen naar het personeel. Hierop is de man aangehouden. In de politiewagen sloeg hij verschillende malen met zijn hoofd tegen het raam en spuugde hij richting de politiemensen.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdagmiddag werd ingebroken in een woning aan de Thijs Feenstraweg. Men kwam door het slot te forceren. Gestolen werden een videorecorder, een scanner en een zak chips. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Fryslân: te snel, rijbewijzen ingevorderd
Zaterdag om 21.45 reed een 39-jarige automobilist uit Middelie met 207 km per uur over de Rijksweg A7 bij Boornzwaag. Ter plaatse is 120 km per uur toegestaan, een overschrijding derhalve van 87 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. Zaterdag om 17.30 uur werd een 28-jarige motorrijder uit Schijndel geklokt met 111 km per uur op de Venekoterweg in Oosterwolde. Ter plaatse is 50 km toegestaan. Een overschrijding derhalve van 61 km per uur. De man verklaarde een show te willen opvoeren voor het publiek dat langs de kant van de weg stond. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Rond 22.00 uur reed een 30-jarige automobilist uit Sneek met een snelheid van 175 km per uur over de Rijksweg A7 bij Bolsward. Ter plaatse is 120 km per uur toegestaan, een overschrijding van 55 km. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Terschelling West: rijden onder invloed
Zaterdag om 23.00 uur werd een 28-jarige automobilist uit Terschelling West gecontroleerd op de Hoofdweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 350 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Ried: rijden onder invloed
Zondag om 00.15 uur kreeg de politie een melding dat een bromfietser op de Dongjumerwei bij een verkeersheuvel over de kop was geslagen. Ter plaatse werd niets aangetroffen, behalve een paar klompen. Hierop is de ambulance, die al onderweg was, afgezegd. De politie reed nog even door richting Boer. Hier werd een 45-jarige bromfietser uit Berlikum aangetroffen. Op de vraag of hij ook iets miste, antwoordde de man: Mijn klompen. Hierna moest de man blazen. Hij blies 1115 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur.

Oldeberkoop: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zondag om 00.50 uur werd een 63-jarige automobilist uit Zorgvlied gecontroleerd op de Stellingenweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Lemmer: vier verdachte aangehouden
Zondag om 00.45 liep een aantal jongeren over een drietal autos. Dit gebeurde ter hoogte van de Prinsessekade. Door kordaat optreden van enkele omstanders - zij hadden de jongeren gevolgd en staande gehouden konden drie verdachten worden aangehouden. Dit betreft een 17-jarige inwoner van Lemmer, een 17-jarige inwoner van Sneek en een 18-jarige inwoner van Sneek. Op de autos werden profielen van schoenen aangetroffen. Toen vier vrienden later op het bureau polshoogte kwamen nemen moesten zij hun schoenen uitdoen. Hierdoor liep nog een vierde verdachte tegen de lamp, een 17-jarige inwoner van Sneek. Zijn schoenprofiel kwam overeen met het profiel op een auto.

Ureterp: rijden onder invloed, ongeval, rijbewijs ingevorderd Zondag om 01.40 uur reed een 34-jarige automobilist uit Wijnjewoude op de Butewei in de richting van de Mounleane. Bij de kruising met de Mounleane wilde de man rechtsaf slaan richting Wijnjewoude. Hij vergat echter af te slaan en kwam aan de overzijde van de kruising in de sloot tot stilstand. De politie heeft de man laten blazen. Op het bureau blies hij 675 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: verdachte aangehouden
Zondag omstreeks 02.15 uur werd de politie op de Overkluizing aangeproken door een 20-jarige inwoonster van Heerenveen die zojuist onzedelijk was betast. Even later werd de verdachte, een 23-jarige inwoner van Heerenveen, gesignaleerd op het G. Willigenplein. Hier gaf de man een valse naam op. Ook noemde hij verschillende geboortedata. Toen hij er ineens vandoor ging de politie in de achtervolging. Ter hoogte van Crackstate kon de man worden aangehouden en geboeid worden overgebracht naar het bureau.

Midlum: rijden onder invloed
Zondag om 03.40 uur werd een 19-jarige automobilist uit Sexbierum gecontroleerd op de Haulewei. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Drachten: diefstal uit auto
Zondagochtend werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de De Singel. Twee portieren werden aan de bovenzijde verbogen. Gestolen werden enkele cds. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoonster van Ureterp.

Joure: heterdaad
Zondag om 04.15 uur bevonden zich twee politiemensen in het Ter Huivra park. Daar hoorden zij een drietal jongeren onder andere tegen elkaar zeggen: Een mooie fiets om tegenaan te trappen. Vrijwel meteen volgde een knal. Hierop kon een 16-jarige inwoner op heterdaad worden aangehouden. De eigenaar van de fiets zal nog aangifte moeten doen.

Drachten: rijden onder invloed
Zondag om 04.40 uur werd een 24-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Nachtegaalstraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Berlikum: rijden onder invloed
Zondag om 04.40 uur zag de politie een 20-jarige automobilist uit Minnertsga rijden op de Bitgumerdyk. Waarschijnlijk had de man door dat de politie hem in het vizier had, want hij reed plots de Kwekerijkleane in. Even later werd de man aangetroffen bij de sportvelden. De man verklaarde niet te hebben gereden. Toch moest hij blazen. Op het bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Hallum: verdachte aangehouden na plegen vernielingen Zondag om 04.20 uur kreeg de politie een melding dat vernielingen waren gepleegd in een tuin van een woning aan de Finne, zo waren diverse plantjes uit de tuin gerukt. De bewoonster heeft aangifte gedaan. Even later kon een 41-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden, die voor Finkum rondliep. De man bekende de vernielingen te hebben gepleegd.

Burgum: rijden onder invloed zonder rijbewijs
Zondag om 08.00 uur werd een 25-jarige automobilist uit Nuis gecontroleerd op de Oude Commissieweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 475 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Tevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs, ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.

Sneek: parkeerbekeuringen
Zondag tussen 11.20 en 11.40 uur zijn 27 bekeuringen uitgeschreven voor het parkeren in een parkeerverbod op De Potten.

Bureau Communicatie, telefoon 0900 - 8844