Openbaar Ministerie

OM eist maximumstraf tegen leidster Chinese mensensmokkelbende


Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag de maximale straf van tien jaar en acht maanden geëist tegen de leidster van een bende, die talloze illegale transporten organiseerde van Chinezen, die zich in Engeland wilden vestigen. De bende was ook verantwoordelijk voor het transport, waarbij twee jaar geleden 58 Chinezen de dood vonden door verstikking in een container.

In haar requisitoir zei officier van justitie Verwiel onder meer: "Het op 3 mei 2002 aantreffen van 52 illegale Chinezen in de Watergeusstraat en op 28 mei 2002 aantreffen van nog eens 28 illegale Chinezen in de Boelstraat en de Voetjesstraat in Rotterdam laat eveneens zien dat deze organisatie zich niet door dode Chinezen of politie-optreden laat afschrikken; slechts één ding is kennelijk belangrijk; zo veel mogelijk geld verdienen over de ruggen van arme mensen die veel geld en ontberingen over hebben voor een beter bestaan."
Eigenlijk vond ze de maximumstraf voor de leidster van deze bende te licht: "Mensensmokkel zoals dat door deze verdachten is uitgevoerd, is een zeer ernstige vorm. Zó ernstig dat de wetgever daar in het bepalen van de strafbedreiging in mijn visie geen rekening mee heeft gehouden."