Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: LPG-stations binnen drie jaar gesaneerd

Als gevolg van verscherpte veiligheidsmaatregelen moeten circa tweehonderd LPG-tankstations binnen drie jaar worden gesaneerd. Dat schrijft staatssecretaris Van Geel aan gemeenten en provincies. Voor deze sanering heeft het Rijk vijftien miljoen euro gereserveerd. In totaal zijn er 2200 LPG-tankstations in Nederland.

De eerste honderd LPG-stations moeten verdwijnen omdat ze de norm voor het plaatsgebonden risico 1 overschrijden en een te hoog groepsrisico 2 veroorzaken. Dit zijn stations waar binnen een straal van 25 meter rond het vulpunt voor LPG een woonhuis staat en binnen een straal van 80 meter 10 of meer woonhuizen staan. Deze sanering moet starten zodra het .Besluit milieukwaliteitseisen externe veiligheid inrichtingen. begin 2004 van kracht wordt.

Daarnaast zijn er nog ongeveer honderd LPG-stations die alleen de norm voor het plaatsgebonden risico overschrijden (woonhuis in een straal van 25 meter rondom het vulpunt). Om deze stations te saneren is bovenop het nu gereserveerde geldbedrag nog eens vijftien miljoen euro noodzakelijk.

Exploitanten die hun LPG-station moeten saneren, komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Hoe eerder met de verkoop van LPG wordt gestopt, hoe groter de vergoeding is. Om gemeenten in de gelegenheid te stellen om de saneringsprocedure te starten wordt in het eerste jaar de hoogste vergoeding toegekend. Na dit opstartjaar wordt elke drie maanden de vergoedingsfactor verlaagd.

Na afronding van deze urgente sanering blijven er tenminste 300 LPG-tankstations over die niet voldoen aan de eisen voor externe veiligheid, die vanaf 2006 gelden. Hiervoor worden structurele oplossingen gezocht in een analyse van de gehele LPG-keten. Deze ketenanalyse wordt eind van dit jaar afgerond.


1 Plaatsgebonden risico (PR): kans per jaar dat een persoon in de directe omgeving van een LPG-tankstation overlijdt als gevolg van een LPG ongeval bij dat tankstation.


2 Groepsrisico (GR): kans per jaar dat een groep personen van een zekere omvang in de omgeving van een LPG-tankstation overlijdt als gevolg van een LPG ongeval bij dat tankstation.