KNMG

Huisarts vindt weg naar KNMG Loopbaanbureau

Almaar toenemende werkdruk, de behoefte om in deeltijd te gaan werken en de wens om een tweede carrière te starten. Dat waren de voornaamste signalen die KNMG enkele jaren geleden al kreeg uit het Nederlandse artsenbestand waar het ging om arbeidsomstandigheden. Om alle wensen, behoeften, vragen en klachten te inventariseren én er vervolgens effectief op in te spelen, maakte de KNMG in februari 2000 een start met het Loopbaanbureau. Nu, twee jaar later, staat drs. Arno van Rooijen, beleidsmedewerker KNMG en oprichter Loopbaanbureau, stil bij wat het Loopbaanbureau doet voor de (huis)arts.

Wat is en doet
het loopbaanbureau?

"Het Loopbaanbureau werkt als een makelaar. Het inventariseert de wensen van artsen en brengt vraag en aanbod bij elkaar ", zo introduceert van Rooijen in het kort het Loopbaanbureau van de KNMG. "

Daarbij wordt niet zozeer bemiddeld in werk, zoals bij een uitzendbureau, maar in advisering en begeleiding.

Loopbaanadvisering is maatwerk, daarom wordt in een gratis oriënterend gesprek nagegaan wat de exacte hulpvraag is en hoe het Loopbaanbureau kan helpen de stap naar de oplossing te zetten. Om dat te doen beschikt het Loopbaanbureau over een collegiaal netwerk van artsen die opgeleid zijn om voor collegas een vertrouwensfunctie bekleden. Dit netwerk heet de Steun- en Verwijspunten voor Artsen, kortweg de SVA's."

Vorig jaar heeft het Loopbaanbureau 150 artsen van advies kunnen dienen. " Het valt mij op dat voor veel artsen de drempel om het bureau in te schakelen helaas nog hoog is." Aldus van Rooijen. "Voor huisartsen is de drempel doorgaans minder hoog en een groot gedeelte van de arsten die we hebben geholpen is dan ook huisarts. Huisartsen zijn meer gewend aan supervisie en intercollegiale toetsing via een Hagro, Hoed of andere vormen van samenwerking. "

Voor vijftigers en dertigers
De grootste groep cliënten van Loopbaanbureau bestaat uit artsen die al twintig jaar of langer werkzaam zijn. Deze artsen zijn aangekomen op een keerpunt in hun carrière. Het gaat om mensen die bewust voor het medische vak gekozen hebben, er hoge verwachtingen van hadden maar na verloop van een aantal jaren blijkt dat ze moe thuis komen. Zo zien huisartsen vaak dat hun rol aan het veranderen is. Van de alles wetende en alom gerespecteerde geneesheer is de arts geworden tot een raadgever en keuzebegeleider. Daarnaast ervaren ze een grotere werkdruk bij een stijgende vraag, een oneigenlijke bureaucratie en onze-kerheid over de waardering van de huisarts. Oudere huisartsen zijn nog sterk opgevoed met de levensloop-geneeskunde. Zij kunnen daarom sterker hechten aan het persoonlijk contact met de patiënt en vinden de nieuwe aanpak, waarin het allemaal anoniemer is, soms bedreigend.

Dertigers realiseren zich dat zij later op een keerpunt kunnen komen. Die kijken vooruit en weten niet zeker of ze al die jaren hetzelfde beroep willen uitoefenen. Zij kloppen bij ons aan om hun (her)orientatie te ondersteunen.

Gerichte acties
Niet alle vragen zijn direct te beantwoorden of op te lossen. Zeker wanneer problemen kunnen leiden tot het advies zich te wenden tot een professionele hulpverlener of deskundige. Daarom heeft het Loopbaan-bureau een aantal externe deskundigen geselecteerd, die goed op de hoogte zijn van de problematiek in de gezondheidszorg. Zoals mediators, headhunters, en deskundigen op het gebied van burnout, coaches en financiële adviseurs.

Van Rooijen: " Wij signaleren de toenemende agressie in huisartsenklinieken, waarover steeds meer wordt geklaagd. Ook zien we de behoefte aan deeltijdmogelijkheden. Die moeten er komen. Meer flexibiliteit is gewenst, zodat een medische carrière ook op een later moment kan worden bijgesteld. De verzamelde ge-gevens gebruiken wij om samen met de KNMG-federatiepartners gerichte acties te ondernemen. Begin zomer kunnen wij hier meer over vertellen."

Meer informatie over het loopbaanbureau
Arno van Rooijen, beleidsmedewerker KNMG, telefoon: 020- 28 23 756. Zie ook: www.knmg.nl/loopbaanbureau.