Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aanbieden advies Biowetenschap en Beleid

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GMT/MT-2325713

25 oktober 2002

Hierbij ontvangt u ter kennisname het advies Biowetenschap en Beleid dat op 15 augustus jl. door de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg is vastgesteld. Tevens ontvangt u de bijbehorende achtergrondstudie en het rapport De biofarmaceutische industrie, ontwikkelingen en gevolgen voor de gezondheidszorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Biowetenschap en beleid

De ontwikkelingen in de biowetenschappen - life sciences - gaan razend-snel. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheidszorg en voor het overheidsbeleid.

Biowetenschappelijke revolutie

De biowetenschappen zijn in een stroomversnelling geraakt. De combinatie van computer- en robottechnologie met bestaande fysische en chemische analysetech-niken hebben tot zgn. 'high troughput' technieken geleid. In korte tijd is daarmee onder andere de genetische code van de mens - het humane genoom - ontrafeld. De volgende stap is om te begrijpen hoe het allemaal werkt en om de oorzaken van ziekten, zoals kanker en Altzheimer te vinden.

Nieuwe mogelijkheden - nieuwe problemen

Deze kennis resulteert in biotechnologie die nieuwe nieuwe diagnostica en nieuwe, effectieve geneesmiddelen ontwikkelt en op de markt brengt. Hier hangt echter een prijskaartje aan. Een behandeling met sommige middelen kost meer dan honderd-duizend euro per patiënt per jaar. Met name nieuwe diagnostische genetische tests kunnen allerlei ethische dilemma's opleveren, bijvoorbeeld het recht op niet weten van de één in relatie tot het recht van weten van een ander.

Adviesvraag van de minister

De hiervoor geschetste ontwikkelingen waren voor de minister van Volksgezond-heid, Welzijn en Sport (VWS) aanleiding de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg advies te vragen. Enkele van haar vragen zijn: Welke gevolgen kan de biowe-tenschappelijke revolutie in de gezondheidszorg hebben en hoe zullen betrokkenen hierop reageren? Wat zullen de gevolgen zijn voor het besturingssysteem van de zorg? Kunnen de problemen op nationaal niveau aangepakt worden of moet dit op Europees niveau gebeuren?

Adviesvoorbereiding

De raadsleden drs. J.C. Blankert en mw. prof. dr. J.P. Holm leiden de adviesvoorbereiding. Zij worden daarbij ondersteund door het een projectteam uit het secretariaat van de RVZ onder leiding van L. Ottes, arts. Bij hem kunt U desgewenst nadere informatie over de adviesvoorbereiding krijgen. Het advies zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2002 uitgebracht worden.