Staatssecretaris staat kokkelvisserij toe in natuurgebieden
GRONINGEN, 20021025 -- Staatssecretaris Odink (LPF) van Visserij staat kokkelvisserij toe in het voor visserij verboden gedeelte van de Waddenzee. Het ministerie van LNV heeft de kokkelvissers een ontheffing van de natuurbeschermingswet gegeven, waardoor zij toegang krijgen tot een aantal beschermde gebieden bij Ameland en Simonszand. Ook de bescherming van het bekende Posthuiswad vlak onder de kust van Vlieland wordt tijdelijk opgeheven.
De kokkelsector belooft in ruil voor de ontheffing minder in de reeds voor visserij opengestelde gebieden te gaan vissen. Volgens Wilde Kokkels, actiegroep tegen Schelpdiervisserij, is dit een loos gebaar. "Door jarenlange overbevissing zijn er in deze gebieden bijna geen geschikte Kokkels meer te vinden. Ze beloven dus om niet aanwezige schelpen te laten liggen, terwijl ze in ruil daarvoor de laatste wadplaten met grote schelpen mogen leeghalen. Wat hier gebeurt is pure roofbouw", aldus Jeroen Reneerkens, woordvoerder van Wilde Kokkels.
Vissers ruilen beschermde mosselbanken tegen voedsel vogels
In een brief aan de Tweede Kamer verdedigt Odink de ruil met een beroep op de aanwezigheid van jonge mosselbanken in de opengestelde gebieden. Door de belofte van de vissers om deze banken te sparen zou de natuur er op vooruit gaan. Het vissen op jonge mosselbanken is echter verboden. De kokkelsector belooft dus om reeds beschermde wadplaten te ontzien, en krijgt in ruil hiervoor toegang tot de laatste oude kokkelbanken. Zowel de vogels als de vissers zijn afhankelijk van deze oudere en voedselrijke schelpdieren. Zo bevindt het merendeel van de Nederlandse populatie Kanoetstrandlopers zich juist in de gebieden die nu voor visserij worden opengesteld.
Uit een vorig jaar verschenen rapport van de Hoogleraar Mariene Biologie Prof. Dr. W. Wolff (Rijksuniversiteit Groningen) blijkt dat het uitruilen van gesloten tegen open gebieden de grootst mogelijke negatieve effecten heeft op de natuur. Hiertegenover staat een eenmalige en relatief bescheiden opbrengst voor de vissers.
Besluit in strijd met regeringsbeleid
Door het openstellen van de natuurreservaten is nog maar 26% van de Waddenzee voor visserij verboden. Volgens de LNV-begroting voor 2003 wordt er pas in november 2003 een besluit genomen over het al dan niet verbieden van schelpdiervisserij. Dit besluit is afhankelijk van de uitkomsten van een meerjarig onderzoek naar de effecten van visserij op de natuur in de Waddenzee. De maatregel van Odink is dus in tegenspraak met zijn eigen beleid. Het verlenen van de ontheffing is voor de SP aanleiding om komende week een spoeddebat in de Tweede Kamer aan te vragen.
Visserij leidt tot langdurige verstoring wadbodem
Al jaren wordt door natuurbeschermers en waddenonderzoekers gewezen op de negatieve gevolgen van de mechanische kokkelvisserij voor de natuur in de Waddenzee. Grote hoeveelheden kokkels, belangrijk voedsel voor wadvogels, worden jaarlijks weggevist. Gebleken is dat het baggeren naar schelpdieren tot verzanding van de wadbodem leidt en daarmee voor lange tijd tot ernstige verarming van het bodemleven. Hierdoor zijn schelpdieretende wadvogels zoals Scholeksters en Kanoetstrandlopers dramatisch in aantal achteruit gegaan. Door het telkens weer omwoelen van de wadbodem wordt het vestigen van stabiele natuurlijke mosselbanken ernstig bemoeilijkt.
Uit het feit dat de kokkelvissers nu voorstellen om een groot deel van het opengestelde gebied in te ruilen voor een deel van de gesloten gebieden, blijkt dat 72 % van de Waddenzee nagenoeg is leeggevist en dat mechanische kokkelvisserij verre van duurzaam beoefend wordt. De afgelopen twee jaren lukte het de kokkelvissers al niet om het vergunde quotum van 9000 ton kokkelvlees op te vissen. Om die reden werd vorige winter illegaal gevist in een gesloten reservaat van Natuurmonumenten, de Schorren bij Texel, waar nog wel kokkels in oogstbare dichtheden aanwezig waren.
"Wilde Kokkels" heeft CDA-minister Veerman (LNV) in een brief opgeroepen geen gehoor te geven aan de wens van de kokkelvissers, en om de verplichtingen die Nederland heeft met betrekking tot Europese regelgeving en internationale verdragen als het Verdrag van Rio na te komen.
Ingezonden persbericht