Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-42

Den Haag, 25 oktober 2002

NMa stelt richtsnoeren voor de zorgsector vast

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de richtsnoeren voor de zorgsector definitief vastgesteld. In de richtsnoeren staat duidelijk omschreven welke afspraken de mededinging beperken en in principe verboden zijn, zoals prijs- en tariefafspraken, marktverdelingsafspraken en afgestemde boycotacties. Dergelijke afspraken verminderen de variëteit in het zorgaanbod en doen afbreuk aan de keuzevrijheid van consumenten. Beroepsbeoefenaren, zorgverzekeraars en andere ondernemers in de zorgsector kunnen met behulp van deze richtsnoeren zelf hun samenwerkingsvormen en gedragingen toetsen aan de Mededingingswet.

De richtsnoeren zijn tot stand gekomen nadat diverse betrokkenen hun reactie hebben gegeven op concept-richtsnoeren die op 28 maart jl. gepubliceerd zijn. Op verzoek van verschillende brancheorganisaties waaronder MKB Nederland en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) is vervolgens een aantal verbeteringen aangebracht in de structuur en de opbouw van de richtsnoeren.

De Mededingingswet legt tevens beperkingen op aan ondernemingen met een economische machtspositie. Zo mag een zorgverzekeraar met een economische machtspositie geen misbruik maken van deze positie door te discrimineren tussen zorgaanbieders of door te weigeren een contract te sluiten met een zorgaanbieder zonder hiervoor een objectieve rechtvaardiging te geven. Zorgverzekeraars met een economische machtspositie zijn verplicht om bij contractonderhandelingen met zorgaanbieders objectieve, transparante en non-discriminatoire eisen te stellen. De zorgverzekeraar hoeft echter niet iedereen te contracteren.

De NMa geeft in haar richtsnoeren aan dat daar waar samenwerking de efficiëntie of de kwaliteit verhoogt, afspraken tussen ondernemers in de zorg in het voordeel zijn van de consument mits de concurrentie niet onnodig beperkt wordt. Denk hierbij aan afspraken die het kwaliteitsniveau bevorderen zoals gezamenlijke waarnemingsregelingen en het gezamenlijk opzetten van elektronische klantbestanden. Dergelijke regelingen mogen niet misbruikt worden om concurrenten uit te sluiten.

De NMa heeft in totaal 390 zaken behandeld in de zorgsector. In de richtsnoeren voor de zorgsector is de inhoudelijke lijn vastgelegd die uit de uitspraken in deze zaken voortvloeit.

De richtsnoeren voor de zorgsector en achtergrondinformatie kunt u vinden op de website van de NMa: www.nma-org.nl.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie.