Datum uitgave: 23-10-2002
Onderwerp: Openbare orde en veiligheid
Successen toepassen en persoonlijke aanpak bevorderen
De gemeente Zwolle organiseerde vanavond een debat over geweld met als titel: Steden (opnieuw) in debat over geweld. Veiligheid is een ´number one issue´ in de Nederlandse samenleving van nu en staat dan ook landelijk én in Zwolle hoog op de politieke agenda. Het Nationaal Veiligheidsprogramma van het kabinet is vorige week gepresenteerd. Burgemeester HJ Meijer heeft waardering voor dit veiligheidsprogramma, maar maakte daarbij ook de volgende kritische kanttekening: "Er wordt te veel naar repressieve maatregelen gekeken. De preventie blijft onderbelicht. Ook ontbreekt een deugdelijke analyse. Is het veiligheidsprogramma op objectieve criminaliteitscijfers gebaseerd of op het maatschappelijke beeld waarin alles op één hoop wordt gegooid aan stromingen en gevoelens over onveiligheid." Tijdens het debat in Zwolle is geprobeerd een analyse te geven van (plotseling opkomend) geweld met daarbij concrete ideeën, handige tips en aanbevelingen voor het gemeentelijk beleid.
Het motto van burgemeester Meijer is: veiligheid maak je samen. "Samen, maar wel met ieders eigen verantwoordelijkheid. Een voorbeeld van deze manier van samenwerken is de samenwerking met de driehoek van Deventer. Gezamenlijk pakken Zwolle en Deventer de problematiek rondom de veelplegers op. Hierbij is het uitgangspunt: successen toepassen en persoonlijke aanpak bevorderen. Daarom vind ik de anti-agressie training, zoals deze in Groningen wordt gegeven, een zeer goede aanpak voor ´firts-offenders."
Theorie
Hans Boutellier, criminoloog, verbonden aan het Ministerie van Justitie en de Universiteit van Amsterdam sprak over `De Veiligheidsutopie´, een publicatie waarin hij veiligheid en samenlevingsvitaliteit met elkaar in verband brengt. "Het is net zoiets als bungy-jumpen. Je maakt een dodensprong, maar je weet dat je veilig landt vanwege het elastiek waaraan je vast zit. Op een feest wil men XTC pillen gebruiken, maar deze moeten eerst wel worden getest. De hedendaagse samenleving heeft grote ontwikkelingen doorgemaakt en maakt deze nog door. Het gaat hier om zoiets als globalisering, individualisering, snel ontwikkelende technologie, migratie, enzovoort. Deze ontwikkelingen brengen een bijzondere levensstijl met zicht mee. Alles kan tegenwoordig, alles moet mogen, we zijn uitbundig, vrij en vitaal. Aan de andere kant roept dit de behoefte van veiligheid op. Mensen willen alles, maar wel onder de hoede van de overheid. Nu is de vraag: hoe gaat de overheid hiermee om?"
Zwolle
Frans Jordaan, gedragsdeskundige bij de Zwolse GGD, heeft in opdracht van de gemeente Zwolle studie verricht naar geweld in Zwolle. Het is geen wetenschappelijke studie, maar meer een inventarisatie van ervaringen van ervaringsdeskundigen op het gebied van geweld in Zwolle. Hij heeft gesproken met portiers van horecagelegenheden, politieagenten, stewards van FC Zwolle en beveiligingsdiensten. De theorie legde hij er naast. Op deze manier kwam hij tot de conclusie dat een gevoel van gekrenkt worden en geringe zelfbeheersing de belangrijkste verklaringen vormen voor plotseling opkomend geweld. Dit gecombineerd met een anonieme omgeving, maakt de voedingsbodem ideaal.
Veel stof tot nadenken voor de aanwezigen, die met elkaar een aantal ideeën, tips en aanbevelingen hebben uitgewisseld. Burgemeester Meijer beloofde deze met zijn staf af te wegen.
Bron: Communicatie Datum van 24-10-2002 tot 30-10-2002