Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-02-242
Den Haag, 23-10-2002

Antwoorden op kamervragen over het vertrek van de Belastingdienst uit Veendam

VRAGEN

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht «Belastingdienst verlaat Veendam»?


2. Klopt dit bericht?



3. Zo ja, hoe is het mogelijk dat dit aanstaande vertrek bij de gemeente Veendam niet bekend was? Had het niet voor de hand gelegen het college van B&W van de gemeente Veendam hiervan op de hoogte te stellen?

4. Hoe beoordeelt u een vertrek van de Belastingdienst uit Veendam, ook in het licht van afspraken die ruim zeven jaar geleden over een regiofunctie zijn gemaakt? Is het wenselijk om, na de sluiting destijds van de vestigingen in Winschoten en Hoogezand, nu ook het kantoor in Veendam te sluiten?

5. Zou een verhuizing van de Belastingdienst geen gevolgen hebben voor baan en functie van de ruim veertig werknemers?

6. Hoe past een vertrek van de Belastingdienst uit Veendam in het beleid van de spreiding van Rijksdiensten?
ANTWOORDEN

1. Ja.



2 en 3. De Belastingdienst stapt per 1 januari 2003 over op een nieuwe regio-indeling van de kantoren. De huidige afzonderlijke kantoren voor Particulieren, Ondernemingen en Grote ondernemingen worden met deze reorganisatie samengebracht in 13 grote belastingregio's. De huidige 7 douanedistricten worden omgevormd tot 4 douaneregio's. Met deze schaalvergroting wordt de kwetsbaarheid van de bedrijfsvoering van de Belastingdienst verminderd en kan de Belastingdienst naar de belastingplichtigen toe zijn dienstverlening en zijn toezicht kwalitatief verder verbeteren. Door deze schaalvergroting ontstaan kantoren die meer bestuurlijke armslag hebben en de medewerkers meer mogelijkheden bieden voor differentiatie en specialisatie. Daarmee wordt hen het perspectief geboden in een groter werkverband te functioneren met zicht op gevarieerder werkzaamheden en meer ontwikkelingsmogelijkheden. Het is de bedoeling binnen de kantoren te komen tot zogeheten zelfsturende teams, waarbinnen medewerkers meer eigen verantwoordelijkheden krijgen en meer competentiegericht kunnen gaan werken. De reorganisatie leidt niet tot verlies van banen. Als gevolg van deze reorganisatie zal de werklocatie Veendam van de vestiging Groningen te zijner tijd fysiek worden ondergebracht in Groningen. De termijn waarop dit zal plaatsvinden is afhankelijk van het beschikbaar komen van geschikte huisvesting in Groningen. Het streven is daarbij gericht op geconcen­treerde huisvesting voor alle Belastingdienstonderdelen in Groningen. Daarmee kan tevens een efficiencyverbetering worden bereikt, in lijn met het strategisch akkoord van het kabinet en de daaruit voortvloeiende taakstellingen  voor de Belastingdienst. Aangezien de feitelijke sluiting van het gebouw in Veendam nog enige tijd kan duren zijn -uiteraard- wel de medewerkers op de hoogte gebracht, maar was het nog niet opportuun om daar externe bekendheid aan te geven.

4, 5 en 6. De werklocatie Veendam vervult geen regiofunctie; door concentratie in Groningen wordt de regiofunctie van de Belastingdienst versterkt. De thans in Veendam gehuisveste medewerkers behouden hun baan; te zijner tijd zullen zij met de werkzaamheden mee worden verplaatst.