Landelijke Huisartsen Vereniging

Let op tijdsintervallen tussen influenza- en meningokokken C-vaccinatie!

In een aantal regio's valt de landelijke campagne van influenzavaccinatie samen met de meningokokkencampagne. Het aantal kinderen dat voor een vaccinatie in beide campagnes in aanmerking komt zal beperkt zijn, maar toch is het goed om op de intervallen te letten. Momenteel lijken de regio's Zeeland, Oost-Brabant, Apeldoorn e.o., delen van Limburg en een deel van Zuid-Holland hun vaccinatiedagen van de meningokokkencampagne in oktober en november te plannen. Het gaat hier om alle kinderen van 6 tot 15 jaar, die opgeroepen worden. GGD Nederland vaccineert met NEISVAC C, een conjugaat en dus dood vaccin.

Er zijn verschillende mogelijkheden. De afstemming hierover heeft plaatsgevonden tussen GGD Nederland, de Landelijke Co^rdinatiestructuur Infectieziektebestrijding (LCI), de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van VWS: \sum het kind op dezelfde dag vaccineren voor zowel influenza als meningokokken, evenzeer als dit geldt voor vaccinaties als de BMR en D(K)TP.
\sum een interval van twee weken tussen de vaccinaties aanhouden (influenzavaccin is een verzwakt gedood vaccin, zie de onderstaande richtlijnen voor DTP)
In het belang van het krijgen van beide vaccinaties voor het kind en de kleine kans op interactie tussen de vaccins zal in voorkomende gevallen het interval niet aangehouden hoeven worden als dit logistiek niet te organiseren valt. Daar beide campagnes door verschillende organisaties worden uitgevoerd, zal hier lokaal naar moeten worden gekeken. GGD Nederland heeft via haar kanalen alle GGD's, alle endadministraties, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van VWS op de hoogte gesteld.

Tijdsintervallen tussen MenC-vaccinatie en andere vaccinaties van het RVP
In het kader van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gelden de volgende tijdsintervallen:
\sum 'levend verzwakte vaccins' mogen Ûf tegelijkertijd Ûf met een interval van vier weken worden toegediend. BMR is een levend verzwakt vaccin. Na een BMR is het echter beter rekening te houden met een interval van vier weken, voordat er een ander vaccin mag worden toegediend.
\sum 'geÔnactiveerde (dode) vaccins' mogen Ûf tegelijk Ûf met een interval van twee weken worden toegediend. DTP, meningokokken, Hib-vaccin, hepatitis A-vaccin en Influenza zijn dode vaccins. Na een DTP of een ander dood vaccin is het echter beter rekening te houden met een interval van twee weken.
Tijdens noodvaccinaties - dus wanneer sprake is van een verhoogde kans op meningokokkenziekte omdat er verhoogde circulatie bestaat van de bacterie - dient gÈÈn rekening te worden gehouden met intervallen. In deze situatie moeten kinderen zo snel mogelijk zijn beschermd.

Nadere informatie is ook te vinden op de website www.infectieziekten.info van de Landelijke Co^rdinatiestructuur Infectieziektebestrijding. U kunt ook contact opnemen met het meningokokkenteam van GGD Nederland, telefoon 030-2523004.