Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Telefoon (073) 681 28 12

Fax (073) 614 11 15

info@brabant.nl

www.brabant.nl

Bank ING 67.45.60.043

Postbank 1070176

Persbericht

Tegel of klimop als gedenkteken verkeersslachtoffers


Gedenken mogelijk langs provinciale weg



De herziene nota Wegenbeheer van de provincie Noord-Brabant bevat een nieuw hoofdstuk dat gewijd is aan het gedenken van verkeersslachtoffers. Daarmee wordt het relatief nieuwe rouwritueel van bloemen leggen enigszins in banen geleid. Uitgangspunt van het provinciale beleid is: een gedenkteken plaatsen mag mits de verkeersveiligheid het toelaat.


Ondanks voortdurende maatregelen ter verhoging van de verkeersveiligheid vallen geregeld dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren ook langs provinciale wegen. De laatste jaren is er een trend waarbij nabestaanden spontaan gedenktekens oprichten. Het blijkt dat dit nuttig is voor de rouwverwerking. Daarom staat de provincie er in beginsel positief tegenover.
Van de andere kant heeft de provincie een verantwoordelijkheid als wegbeheerder. Zowel het plaatsen, als het bezoeken, als het aanzicht van een gedenkteken kan gevaar opleveren voor personen of passanten. Vandaar dat beleid is geformuleerd over wat wel en niet mogelijk of gewenst is.


Tegel of klimop

Op basis van minimumeisen uit het wegbeheer is het voorstel dat in beginsel twee soorten gedenktekens zijn toegestaan: een tegel in de grond, of een klimop. Klimop kan tegen willekeurige bomen worden geplaatst, en voor onbepaalde tijd. De tegel wordt omgeven met paaltjes om schade bij het maaien te voorkomen. In totaal is een vierkante meter ruimte beschikbaar, maar alleen in de buitenberm en minimaal 2 meter van de rand van de weg.
De kosten voor aanschaf, plaatsing en beheer komen voor rekening van de nabestaanden. Verder is schriftelijke toestemming nodig van de provincie. Deze geldt voor drie jaar en kan nadien met drie jaar worden verlengd.
Over al bestaande gedenktekens zal overleg plaatsvinden met de nabestaanden. Aanpassen is een optie, als dit niet mogelijk of wenselijk is blijft het teken in beginsel drie jaar gehandhaafd.


"Met dit beleid komen we tegemoet aan de wens van veel nabestaanden om op de plaats van het ongeval een herinnering te plaatsen aan hun dierbaar familielid of vriend," verklaart gedeputeerde Peter van Vugt, verantwoordelijk voor wegen en verkeer. "We proberen hiermee een balans te vinden tussen de behoefte aan herdenken en de veiligheid. De verkeersveiligheid is er niet bij gebaat als gedenktekens worden geplaatst op plekken die onveilig zijn voor het verkeer of voor degenen die het gedenkteken bezoeken."
"Je houdt als bestuurder altijd een ietwat dubbel gevoel over aan deze materie," besluit Van Vugt. "Aan de ene kant wil je nabestaanden helpen bij de verwerking van hun verdriet. Maar het liefste zou ik natuurlijk willen dat er helemaal geen slachtoffers vielen."


De nota Wegenbeheer ligt tot 21 november ter inzage. Daarna zullen de reacties meewegen bij de definitieve vaststelling door het provinciebestuur.






Provincie Noord-Brabant