Gemeente Emmen


---

Persbericht: nieuw glastuinbouwgebied Rundedal, 23 oktober 2002

Mega investering in glastuinbouw
Emmen realiseert nieuw glastuinbouwgebied Klazienaveen, Het Rundedal

Het college van burgemeester en wethouders van Emmen heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen het glastuinbouwgebied Klazienaveen, Het Rundedal te realiseren. De (zicht-)locatie bevindt zich aan de noordzijde van de A37 tussen Barger-Compascuum en Klazienaveen. Met de ontwikkeling van het gebied is een bedrag gemoeid van 54 miljoen.

Momenteel bestaat de netto oppervlakte glastuinbouw in Emmen uit ongeveer 280 ha. De ambitie van de gemeente Emmen is dit areaal tot het jaar 2010 te vergroten tot 500 ha.
Daartoe zal naast het bestaande tuinbouwgebied bij Klazienaveen het glastuinbouwgebied Klazienaveen, Het Rundedal ter grootte van bruto 300 ha worden ontwikkeld en uitgegeven. Van deze oppervlakte is 180 ha beschikbaar voor vestiging van glastuinbouwbedrijven. De overige 120 ha is bestemd voor hoogwaardige voorzieningen als wegen, groenzones en andere infrastructurele werken.

19,-- en 11,50 excl BTW
Met het besluit van het college van B&W, maar onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad (vergadering dd. 21 november 2002), kan de uitgifte voor kavels een aanvang nemen. De prijs van de vierkante meter is vastgesteld op 19,-- voor glastuinbouw en 11,50 voor boomkwekerijen. De prijzen zijn exclusief BTW. Ten opzichte van de grondprijzen die tuinders elders in Nederland betalen, kan deze grondprijs als concurrerend worden beschouwd, te meer omdat er uiterst moderne voorzieningen beschikbaar komen. Te denken valt aan geavanceerde collectieve systemen voor water en energie en een hoogwaardige infrastructuur. Verder onderscheidt het gebied zich door een strategische ligging (noordoost-corridor A37 richting Noord Duitsland) en door een flexibele verkaveling.

Volledige begeleiding
Emmen heeft als tweede van de tien door de rijksoverheid aangewezen grootschalige tuinbouwvestigingsgebieden, kavels beschikbaar. Met name voor ondernemers in het westen van het land -die als gevolg van de landelijke herstructurering van de glastuinbouw daardoor een aantrekkelijk alternatief zoeken- , biedt het nieuwe glastuinbouwgebied daardoor uitstekende mogelijkheden. Ook aan reeds gevestigde ondernemers biedt Klazienaveen, Het Rundedal interessant perspectief voor uitbreiding cq. modernisering van hun bedrijf. Tuinbouwondernemers die zich in hier willen vestigen, kunnen rekenen op volledige begeleiding door de gemeente Emmen.

Impuls werkgelegenheid
De gemeente Emmen is lid van de G30, de dertig gemeenten in ons land met meer dan 100.000 inwoners. De G30 en de rijksoverheid werken hecht samen om grootstedelijke problematieken te bestrijden. Voor de gemeente Emmen is onder meer de verlaging van relatief hoge werkloosheid speerpunt van beleid. De ontwikkeling van de glastuinbouw biedt daarvoor kansen bij uitstek. Met de komst van glastuinders naar Emmen wordt een sterke impuls verwacht in de werkgelegenheid met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De directe banengroei in de glastuinbouw zal de komende jaren groeien met 600-800 banen, exclusief de spinn-off naar branches als logistiek, toelevering en dienstverlening.

De Runde
Door de ontwikkeling van Klazienaveen, Het Rundedal is het mogelijk geworden om het oude veenriviertje De Runde te reconstrueren en in het landschap in te passen. De Runde leidt het benodigde gietwater van het natuurreservaat Bargerveen naar de gietwaterinstallatie in het glastuinbouwgebied. Vandaar wordt het water over het hele complex verspreid. Daarnaast is de inbedding van De Runde bepalend voor de landschappelijke inrichting van het gebied. Klazienaveen, Het Rundedal krijgt hierdoor een natuurlijke uitstraling. Bovendien fungeert De Runde als ecologische verbindingszone.

Horti Fair
De gemeente presenteert de ambitieuze uitbreiding nadrukkelijk op de Internationale Tuinbouwvakbeurs Horti Fair van 6 tot 9 november in de RAI in Amsterdam.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen