Ingezonden persbericht

De kunstenaar vertelt

CKV leerlingen ontmoeten kunstenaars in het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch

Honderd jaar geleden was alle kunst nog figuratief. Je herkent op kunstwerken mensen, landschappen of voorwerpen uit het dagelijks leven. Maar in de eeuw die volgde, werd het begrijpen van kunst gaandeweg steeds moeilijker: bij het bekijken van kunstwerken was niet alles in een oogopslag meer duidelijk. Rond 1910 deed abstracte kunst zijn intrede, na 1920 kwam het surrealisme sterk op. Mondriaan, Kandinsky, Margritte en Dali maakten schilderijen die voor veel mensen tot op de dag van vandaag een raadsel zijn. De kunst die anno 2002 wordt gemaakt is qua materiaal en techniek erg uiteenlopend. Steeds weer lijken werken uit totaal andere ideeën ontstaan. Juist daardoor zijn eigentijdse schilderijen en foto's soms ook zo moeilijk te begrijpen. De kunstenaars van honderd jaar geleden kunnen we niet meer om uitleg vragen. Maar de kunstenaars van nu wel: zij kunnen ons vertellen wat er te zien is, waarom het er zo uit ziet en wat ze ermee bedoelen!

Komend jaar exposeren in de Tuingalerij van het Noordbrabants Museum uitsluitend jonge Brabantse kunstenaars. Kunstenaars die vooral opvallen door hun bijzondere manier van werken. Vijf van hen zullen op twee tijdstippen samen met ckv leerlingen de galerij bezoeken. Dit is de kans voor leerlingen in het voortgezet onderwijs om te vragen wat ze altijd wilde weten. Waarom kiest een kunstenaar voor deze manier van werken? Hoe is het werk gemaakt? En waarom is hij of zij eigenlijk kunstenaar geworden?

De kunstenaar begroet deelnemers in het Noordbrabants Museum en neemt hen mee naar de tentoonstelling. Daar vertelt hij over zijn werk dat hier hangt. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen. Hierna gaan de ckv'ers zelf aan de slag met een opdracht. Deze opdracht is verschillend per kunstenaar. De ene keer werken we met een bijzonder materiaal, de andere keer staat compositie centraal. De hele middag duurt steeds 2 uur en aan elke bijeenkomst kunnen slechts 15 leerlingen deelnemen.

Leerlingen die mee willen doen aan een van de middagen, kunnen zich opgeven bij het Noordbrabants Museum tel. 073- 68 77 877 of per e-mail info@noordbrabantsmuseum.nl. De kosten bedragen * 2,50 per leerling en kunnen met ckv vouchers worden betaald aan de kassa van het museum.

Programma

Wiesje Peels
Woensdag 23 oktober 15.30 uur en Dinsdag 5 november 15.30 uur

Wiesje Peels is fotograaf. Zij fotografeert onderwerpen als scheepswerven, fabrieken en industriële bedrijven. In deze foto's van leer-, schoen- en sigarenfabrieken, levensmiddelen- en zware industrie, is de mens steeds het uitgangspunt; de mens in zijn werk en in zijn dagelijks leven. Wiesje bouwt door haar manier van fotograferen een vertrouwensband op met haar 'modellen', de werknemers uit de fabrieken. Er ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de camera en het model die je zeker terug vindt in de foto's.

Marjolein Landman
Dinsdag 26 november 15.30 uur en Vrijdag 13 december 10.30 uur

Snelheid, vlucht, graffiti, muziek en landschap; het zijn slechts enkele van de thema's die je terug vindt in het werk van Marjolein Landman. Met verschillende materialen geeft ze onderwerpen van alledag weer. Ze ordent en combineert bestaande voorwerpen met nieuwe toevoegingen. Laag over laag leggend, intuïtief bouwend, maakt ze ingewikkelde doeken. Een TL-balk of een vloertegel wordt toegevoegd aan een beschilderd doek en een nieuwe kunstwerk ontstaat.

Ruud van den Broeck
Donderdag 13 maart 2003 10.30 uur en Dinsdag 25 maart 15.30 uur

Ruud van den Broek is schilder. Hij werkt sinds twee jaar aan zijn serie 'Vensters' waarin anonieme bewoners centraal staan. Zijn figuren zijn samengesteld uit bestaande afbeeldingen van mensen, of uit foto's die hij zelf maakt. Hij werkt in 'Vensters' in meerdere lagen. Allereerst schildert hij het portret, vervolgens legt hij vitrage over het beeld en bedekt het geheel met een laag giethars waarop hij soms nog een laag schildert. Door deze manier van werken lijkt het net alsof de persoon achter het gordijn ons in de gaten houdt.

Phoebe Maas
Dinsdag 22 april, 10.00 uur en Woensdag 23 april, 15.00 uur

De foto's van Phoebe Maas lijken op het eerste gezicht even tussendoor gefotografeerd, haast toevallig. 'Tussenmomenten' noemt Phoebe haar werken zelf, maar die eerste indruk is maar schijn. Bij nader inzien blijkt het toevallige effect heel zorgvuldig opgebouwd. De foto is tot in de details in scène gezet met steeds de bedoeling om een moment te lijken. Mensen staan altijd centraal in haar werk, maar ze worden meestal niet herkenbaar afgebeeld. Het zijn geen portretten, integendeel: vaak zie je de gezichten juist niet.

Rogier Walrecht
Dinsdag 10 juni, 14.00 uur en Woensdag 11 juni, 14.00 uur

Rogier Walrecht maakt tekeningen, beelden en installaties. Rogier is gefascineerd door de mens. Hij wil weten hoe de mens in elkaar zit, anatomisch maar ook psychologisch. In zijn soms levensgrote werk staat de mens met zijn problemen en gedachten daarom centraal. Mensfiguren zet hij tegenover elkaar en zo ontstaat er een spanning tussen de verschillende karakters en hun omgeving. Deze beelden roepen bij hemzelf, maar ook vooral bij de toeschouwer, fantasieën op. Fantasieën over de aarde en de mens die er op leeft.

Aan de redacties:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met educatief medewerker Lucie Kuijpers, 073 - 6877 835. Als u digitale afbeeldingen wilt bestellen, kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie; Rick Vercauteren, tel. 073 - 6877 807, of met Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl of ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:

Lucie Kuijpers
Educatief medewerker
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877835 / fax. 073-6877899