Voedingscentrum
Oktober 2002

Deze maand in Voeding Nu:

Borstvoeding
karen van drongelen
Dit najaar begint het Voedingscentrum met de publiekscampagne 'Borstvoeding verdient tijd'. Minimaal zes maanden zou het beste zijn. Welke kennis ligt er aan de campagne ten grondslag?

Eten in de schoolkantine
hans kraak
Het afgelopen jaar testten tien scholen in het voortgezet onderwijs een handboek voor gezond en veilig eten in de schoolkantine. Doel een afgewogen kantineaanbod dat hygiënisch verantwoord is en leerlingen die bewuster met hun voeding omgaan.

Gedragsverandering bij patiënten
arie dijkstra
Verwachte uitkomsten en eigeneffectiviteit zijn de twee belangrijkste psychologische oorzaken van gedrag. Voor gedragsverandering dient de behandelaar deze factoren te beïnvloeden. Hiervoor biedt het veranderingsfasemodel een invalshoek.

Foliumzuurverrijking
henk van den berg
Een verhoogde foliumzuurinname is van belang voor zwangeren en vrouwen die graag kinderen willen. Dit kan onder andere bereikt worden door de verrijking van voeding, maar hierover zijn de meningen verdeeld.

Foliumzuurinname
margje jansen, karin hulshof, erik konings, tineke brussaard In opdracht van Kelloggs Nederland berekende TNO Voeding op basis van de derde voedselconsumptiepeiling en de Nevo-tabel de acute en gebruikelijke inneming van foliumzuur.

Voeding bij slikproblemen
dijon van pruijssen
In het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal goot een multidisciplinair team een dikvloeibare voeding in een appetijtelijk jasje, zodat voor mensen met slikproblemen het eten weer aangenamer wordt.

Voedingsgenomics
Frans van Dam
Op uitnodiging van het Rathenau Instituut hebben gamma- en bètawetenschappers met elkaar gediscussieerd over voedingsgenomics. Het doel was een maatschappelijke agenda van voedingsgenomics op te stellen. Een verslag van de bijeenkomst.

Zie ook www.voedingnu.nl