---

Ministerie van Defensie



---

foto: Air Manoeuvre Brigade bij Dutch Falcon (Hennie Keeris)

Oefening Dutch Falcon op volle toeren

22-10-2002

Volgens planning landen de vier Apache gevechtshelikopters en vier Chinooks om exact 10.07 uur. Bemanning en lading worden gedropt. De militairen spoeden zich door het bos om de al eerder afgezette collegas te ondersteunen tijdens hun operatie in Marnehuizen. De gevechtshelikopters blijven in de lucht om van daaruit de actie te ondersteunen. Eenmaal aangekomen in het dorp moeten huizen gezuiverd worden en daarbij krijgen ze te maken met soms wel erg onwillende burgers, die hun dorp met hand en tand verdedigen. Echt gevochten wordt er gelukkig niet, want het gaat om een onderdeel van oefening Dutch Falcon die tot en met eind van deze week in het noorden en oosten van Nederland plaatsvindt.

Aan de oefening wordt deelgenomen door 11 Luchtmobiele Brigade van de landmacht en de Tactische Helikoptergroep van de luchtmacht. Dit samenwerkingsverband wordt ook wel de 11 Air Manoeuvre Brigade genoemd. Het doel van de oefening is om de onderlinge samenwerking te beoefenen zodat in 2003 de zogeheten operationele gereedheidsstatus kan worden bereikt. Hoogtepunt van de oefening was een gecombineerde aanval op het militaire oefendorp Marnehuizen ten noordwesten van Groningen. Deze aanval werd uitgevoerd door Apache-gevechtshelikopters en grondtroepen die door helikopters vervoerd worden. Aan de oefening Dutch Falcon nemen 2000 militairen deel.

Waarnemers volgen de bewegingen van de militairen tijdens de oefening op de voet. Als er wat mis dreigt te gaan kunnen ze ingrijpen. De deelnemers aan de oefening moeten tenslotte snel kunnen beslissen; wel of geen geweld gebruiken. Daarnaast hebben ze te maken met de inwoners van Marnehuizen. Zij spelen een belangrijke rol. De militairen moeten hen zo netjes mogelijk in bedwang zien te houden. Hier krijgen ze te maken met een van vele dilemmas. De missie moet voltooid worden maar er mogen geen burgerslachtoffers vallen.
De hele operatie wordt zo realistisch mogelijk nagebootst. Gewonden en gesneuvelden worden daadwerkelijk met een helikopter afgevoerd. Debriefings zijn tijdens de oefening erg belangrijk. De militairen gaan helemaal op in hun rol. Ze zijn zó geconcentreerd bezig met de oefening dat ze soms niet meer in de gaten hebben wat er om hen heen gebeurt, legt overste Frits van Doorn van de luchtmobiele brigade uit. Daarom worden er video opnames gemaakt gedurende de inval. Tijdens de debriefings kun je ze er dan op wijzen wat goed ging en wat absoluut niet kan.

Het leven van een militair bestaat uit uitersten. Vorige week was mijn eenheid nog actief betrokken bij de uitvaart en bijzetting van prins Claus. Nu is het hun taak deze oefening tot een goed einde te brengen, vertelt brigade-generaal Peter van Uhm, commandant van 11 Luchtmobiele Brigade. Uitersten komen zij ook tegen bij uitzendingen naar bijvoorbeeld Afghanistan. De 11 Air Manoeuvre Brigade vormt de eenheid van de toekomst. Als de eenheid volledig operationeel is, moeten we vrijwel overal ter wereld inzetbaar zijn.
Voorlopig is de eenheid nog niet op volledige operationele sterkte. Van Uhm heeft tijdens de oefening al een aantal verbeterpunten ontdekt. Zo zijn naar zijn mening de verbindingsmiddelen gedurende de operatie niet goed ingezet. De oefendoelstellingen zijn wel grotendeels gehaald. Een van de belangrijkste doelstellingen was de onderlinge samenwerking tussen de verschillende types helikopters. Bij het opwerken naar de volledige operationele status hoort dan ook het vliegen bij nacht. De verbeterpunten die tijdens de evaluatie naar boven komen, nemen we zeker mee naar de volgende oefening die in Polen zal plaatsvinden. (foto: Hennie Keeris)