Ingezonden persbericht


Datum: Haarlem, 22 oktober 2002

Intermediair Loopbaanenquête:

Recessie treft vooral jongeren

De economische malaise treft hoger opgeleiden direct in de portemonnee. Vooral jongeren komen er bekaaid vanaf, zo blijkt uit de Intermediair Loopbaanenquête 2002, die deze week in Intermediair gepubliceerd wordt. Aan dit onderzoek deden ruim twintigduizend lezers mee. Zij vulden meer dan honderd vragen in over hun maandsalaris, premies, pensioen, werkdruk, toekomstplannen en de omgang met hun baas. Dit resulteerde in het meest uitgebreide loopbaanonderzoek onder hoger opgeleiden in Nederland.

De meeste salarissen stijgen nauwelijks en grote groepen werknemers zien hun besteedbaar inkomen dalen, blijkt uit het onderzoek. Een hbo'er met één jaar werkervaring bijvoorbeeld, verdient in 2002 gemiddeld 26.250, een stijging van slechts 0,8 procent. En een academicus met één jaar werkervaring gaat met 29.405 naar huis - 0,6 procent meer dan een jaar eerder. Dit zijn loonsverhogingen die de inflatie van 3,8 procent nauwelijks compenseren. Alleen ervaren of nog steeds schaarse krachten kunnen zich aan deze negatieve tendens onttrekken.

Eén op de zes vreest voor ontslag
De conclusie is duidelijk: werkgevers houden over de hele linie hun hand op de knip. Of het nu gaat om scholing, vast salaris of winstdeling. De dure MBA-opleiding is van de baan; in royale onkostenvergoedingen wordt gesneden. De recessie zit hoger opgeleiden dicht op de huid. Twee derde van de ondervraagden werkt bij een bedrijf dat het afgelopen jaar gereorganiseerd is, ruim een derde maakte van nabij gedwongen ontslagen mee en een op de zes hoger opgeleiden vreest binnenkort zelf zijn baan te verliezen. Voor starters op de arbeidsmarkt begint het vaste contract een uitzondering te worden. Ruim zestig procent heeft een tijdelijk contract.

Slechts op één arbeidsvoorwaarde, zo blijkt uit de Intermediair Loopbaanenquête, wordt helemaal niet bezuinigd: de lease-auto. Net als vorig jaar heeft 35 procent de beschikking over een auto van de zaak. De slechte economische situatie maakt (voorlopig) wel een einde aan de opmars van de prestatiebeloning. In 2001 waren de werknemers die een vorm van prestatiebeloning kregen de grote winnaars; zij ontvingen bijna acht procent meer salaris. En ook degenen die wel een bonus of een premie ontvangen, hebben steeds meer klachten. Zo heeft meer dan de helft geen vertrouwen in de beoordeling die de basis vormt voor het toekennen van de variabele beloning.

Salariskompas
De resultaten uit de Loopbaanenquête 2002 zijn vanaf morgen (23 oktober) in het Intermediair Salariskompas verwerkt. Via het Salariskompas op www.intermediair.nl kan men een brutosalaris berekenen op basis van een aantal criteria. Ook kan inzicht verkregen worden in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin van Gilst, hoofdredacteur Intermediair, telefoon (023) 546 34 55.

Intermediair
Postbus 4020
2003 EA Haarlem t (023) 5463455
f (023) 5465521
e info@intermediair.nl

Intermediair Intermediair brengt hoger opgeleiden en werkgevers op de meest effectieve manier met elkaar in contact. Door de combinatie van Intermediair Weekblad, Intermediair.nl, het Jaarboek, de Loopbaangids en trainingen genereert Intermediair een hoog bereik onder zowel startende hoger opgeleiden als hoger opgeleiden met werkervaring (al dan niet actief op zoek).