Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Eindbod CAO voor rijksambtenaren door minister Remkes

21 oktober 2002

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft 19 oktober jl. tijdens de CAO onderhandelingen voor rijksambtenaren aan de vakbonden ABVA/KABO FNV, CNV Publieke Zaak, CMHF en AC een eindbod gedaan.

---

Dit eindbod luidt als volgt:

De rijksambtenaren krijgen per 1 december 2002 een structurele loonsverhoging van 2,5 %. In verband met de inkomenseffecten als gevolg van de overeengekomen wijzigingen in de ziektekostenregeling ontvangen alle ambtenaren met ingang van 1 mei 2003 een structurele compensatie van 0,25 %.

Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering 2002 incidenteel verhoogd met 0,6 % tot 1% en de eindejaarsuitkering 2003 incidenteel verhoogd met 0,4 % tot 0,8 %.

Ambtenaren die in aanmerking komen voor een onregelmatigheidstoeslag krijgen vanaf 1 juli 2003 een extra vaste toelage van 37,50 euro per maand. De bestaande procentuele onregelmatigheidstoeslag voor het werken op zaterdag wordt verhoogd tot 70 %.

De nieuwe CAO heeft een looptijd van 13 maanden, van 1 december 2002 tot 1 januari 2004.

In het eindbod is verder een aantal voorstellen opgenomen om de kwaliteit van de dienstverlening door de rijksoverheid op het vereiste niveau te kunnen houden. Hieronder een aantal voorstellen.

Organisatieverandering nieuwe stijl

Om de kwaliteit van de rijksdienst op het vereiste niveau te kunnen houden moeten er mogelijkheden worden gecreëerd om de ambtelijke organisatie op juiste wijze aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Daardoor kan het functioneren van de rijksdienst worden verbeterd en de mogelijkheden voor individuele personeelsleden voor een beter loopbaanperspectief worden vergroot. Hiervoor worden afspraken gemaakt over het proces van de aanpassing van de organisatie, de instrumenten die nodig zijn voor personeelsbegeleiding en de rechtspositionele gevolgen. Daarbij wordt in 2003 een nieuwe regeling uitgewerkt waarbij kwaliteit uitgangspunt wordt bij plaatsing in plaats van last in first out .

Verhoging arbeidsdeelname ouderen

Het Rijk zal over een niet al te lange termijn te maken krijgen met een hoge uitstroom van oudere medewerkers. Het is daarom van belang dat de arbeidsdeelname van oudere werknemers toeneemt, ondermeer door niet te lang op dezelfde functie te werken. Zo zal in het kader van leeftijdsbewust personeelsbeleid met medewerkers die vijf jaar lang dezelfde functie hebben vervuld, expliciet worden stil gestaan bij de voorzetting van hun loopbaan. Ook wordt de ontslaggrond het bereiken van een pensioengerechtigde leeftijd uit artikel 98 van het ARAR (Algemeen Rijksambtenarenreglement) geschrapt. Hierdoor moet een werknemer niet meer weg op zijn 65e, maar kan hij het ontslag zelf aanvragen. Op deze wijze komt het initiatief voor ontslag bij de ambtenaar zelf te liggen.

Daarnaast komt er een zogenaamde seniorensabbatical, waarbij de werknemer als hij de keuze maakt om na 62 jaar voor langere tijd verlof neemt, een bonus krijgt van 25% in tijd.

Gelijktrekking secundaire arbeidsvoorwaarden

Tussen ambtenaren van de verschillende ministeries mogen geen verschillen bestaan in de aanspraken op primaire - en secundaire arbeidsvoorwaarden. In gelijke situaties moeten gelijke gevallen immers gelijk behandeld worden. Daartoe onderzoekt de minister van BZK de mogelijkheid te komen tot één shared service voor de gehele sector Rijk, waardoor de ontwikkeling van de sector Rijk tot één werkgever wordt versterkt. Ook zullen bestaande arbeidsvoorwaardelijke regelingen inzichtelijker en beter toegankelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door de inzet van ICT. Daarnaast worden de aanspraken op het gebied van kinderopvang en woon-werkverkeer gelijk getrokken.

Tevens wordt de IKAP-regeling (Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket) vereenvoudigd. Zo wordt het aantal zogenaamde IKAP-bronnen teruggebracht tot ten hoogste vier, te weten salaris, vakantie-uitkering, vakantie-uren en compensatie-uren. Deze vereenvoudiging gaat in per 1 januari 2004.

Arbeid en gezondheid

Op 4 april 2001 is het convenant over de aanpak van werkdruk, ziekteverzuim en (re)integratie van langdurig zieke werknemers en arbeidsgehandicapten in de sector Rijk (Arboconvenant Rijk) ondertekend door de minister van BZK, de staatssecretaris SZW en de vertegenwoordigers van de centrales van overheidspersoneel. Doel was het terugdringen van het ziekteverzuim, het beperken van de instroom in de WAO en het toenemen van het aantal arbeidsgehandicapten in dienst van het Rijk. Uit tussentijdse gegevens blijkt dat deze doelen nog niet zijn bereikt. Daarom is een aanscherping van dit Arboconvenant dringend nodig. Hierbij moet aandacht worden besteed aan werkdruk, optimalisering van het reïntegratiebeleid en prikkels voor medewerkers om het ziekteverzuim te verminderen. Daarnaast zullen managers in het vervolg worden afgerekend op het ziekteverzuim in hun organisatie. De omvang van de variabele beloning voor managers wordt daarbij mede afhankelijk gesteld van het behalen van taakstellingen op het gebied van ziekteverzuim.

Modernisering ongemakkenvergoedingen

Ter compensatie van bepaalde ongemakken bij de uitoefening van zijn functie heeft de ambtenaar recht op bepaalde vergoedingen, zoals de toelage onregelmatige diensten, de overwerkvergoeding en de toelage voor bereikbaarheid. Onlangs heeft een werkgroep van Rijk en bonden gekeken naar een mogelijke vereenvoudiging van de systematiek van deze vergoedingen en is gekomen met enkele aanbevelingen. Deze aanbevelingen zullen worden uitgevoerd. Ambtenaren die in aanmerking komen voor een onregelmatigheidstoeslag krijgen vanaf 1 juli 2003 een extra vaste toelage van 37,50 euro per maand (450 euro structureel per jaar). Het recht op deze vaste toelage wordt beëindigd na een onafgebroken periode van inactiviteit van de ambtenaar van vier weken. Deze wijzigingen worden per 1 juli 2003 van kracht.

Integriteit

Binnen de sector Rijk is de Regeling procedure inzake het omgaan met het vermoeden van een misstand in het leven geroepen, de zogenaamde klokkenluidersregeling. Op dit moment is een wijziging van de Ambtenarenwet in voorbereiding waarbij de positie van ambtenaren in bescherming wordt genomen. Aanvullend daarop zal in het ARAR een bepaling worden opgenomen om te voorkomen dat een ambtenaar die volgens de regeling een vermoeden van een misstand aan de orde heeft gesteld, op welke wijze dan ook in zijn positie als ambtenaar wordt benadeeld.

Daarnaast zal, om te voorkomen dat de integriteit van ambtenaren en de openbare dienst wordt aangetast, voor de gehele sector Rijk een gedragscode worden ontwikkeld.

Rouwprotocol

Als een werkgever wordt geconfronteerd met persoonlijk verlies, schieten de formele regels vaak te kort en is een individuele benadering noodzakelijk. Het is een goede zaak de leidinggevenden toe te rusten voor deze taak door het beschikbaar stellen van het rouwprotocol zoals dit is opgesteld door CNV Publiek Zaak. Dit protocol zal beschikbaar worden gesteld aan de ministeries en worden gebruikt bij managementopleidingen en trainingen.

Uitkeringsregeling substantieel bezwarende functies
Er komt een gezamenlijk onderzoek van Rijk en bonden naar de wijze van organisatie van het werk en de loopbaanontwikkeling in de organisaties waar substantieel bezwarende functies bestaan. Dit zijn functies die nogal belastend zijn vanwege fysieke en psychische omstandigheden. Er zullen voorstellen worden gedaan om dit type functies in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -