Universiteit van Amsterdam


UvA Agenda ma 21 okt. t/m zo 27 okt.

Internationaal financieel systeem moet veranderen

dinsdag 22 oktober 14.30 uur

Oratie Economie
Prof. dr. C.A.M.F. Claessens, hoogleraar Financiering: The international financial architecture: What is new(s)? De crisis in Azië, Rusland en andere landen met opkomende markten heeft geleid tot een debat over een nieuwe internationale financiële architectuur. Het debat behelst het valutabeleid en het versterken van de financiële systemen van ontwikkelingslanden, het voorkomen van financiële crises en een andere rol van de internationale financiële instellingen. Stijn Claessens, lange tijd werkzaam bij de Wereldbank, oordeelt dat ontwikkelingslanden tot nu toe de meest concrete stappen hebben ondernomen en dat het internationale financiële systeem zelf weinig veranderd is. Ook moet volgens Claessens de rol van de overheid in het hervormen van financiële systemen in ontwikkelingslanden minder nadruk krijgen, speciaal in de kleinere landen.

Klassenverkleining leidt niet automatisch tot betere taal- en rekenscores
woensdag 23 oktober 10.00 uur

Promotie Economie
Levin richt zich in zijn onderzoek op de 'economie' van het onderwijs. Een vaak bepleitte onderwijshervorming is klassenverkleining, waarbij meer aandacht aan de leerling gegeven kan worden met als verondersteld gevolg een verbetering van de schoolprestaties. Uit de bevindingen van Levin blijkt echter geen aanwijsbaar effect van klassengrootte op de taal- en rekenscores. Leerlingen in grote klassen presteren niet slechter en soms zelfs beter dan leerlingen in kleine klassen. De promovendus verklaart dit op grond van het feit dat het verwachte aantal leerlingen met een onderling vergelijkbaar IQ toeneemt met de grootte van de klas en dat dit aantal een positieve invloed heeft op de prestaties van de leerlingen. Levin gaat in zijn proefschrift ook in op de constatering dat leerlingen op katholieke scholen beter blijken te presteren dan leerlingen op openbare scholen. J.D. Levin: Essays in the economics of education. Promotor is prof. dr. J. Hartog.

Magnetische velden aangetoond bij vroege B-type sterren
woensdag 23 oktober 12.00 uur

Promotie Sterrenkunde
De promovenda deed onderzoek naar sterren van het zogenoemde vroege B-type (Be, beta Cephi en langzaam pulserende B-sterren). Ze concentreerde zich voor verklaringen van het gedrag van dit type sterren op de gangbare theorie over niet-radiale pulsaties en de aanwezigheid van magnetische velden. Ze presenteert een aantal uitkomsten voor enkele objecten, die representatief zijn voor een groot aantal verschijnselen die bij dit type massieve sterren voorkomen. Neiner stelde een aantal niet-radiale manieren van pulseren vast. Door studie van variaties in de sterrenwind wist Neiner de rotatietijd van de ster zeer nauwkeurig te bepalen, wat haar in staat stelde te zoeken naar de aanwezigheid van magnetische velden. Ze heeft deze velden voor het eerst bij deze sterren aangetroffen. Het zijn velden met een sterkte van enkele honderden gauss. Mw. C.L. Neiner: Pulsation, rotation, wind and magnetic field in early B-type stars. Promotor is prof. dr. E.P.J. van den Heuvel.

Beeldtraditie van 17de-eeuwse Hollandse groepsportretten
woensdag 23 oktober 14.00 uur

Promotie Kunstgeschiedenis
In de eerste helft van de zeventiende eeuw ontwikkelde het Noord-Nederlandse familieportret zich tot een zelfstandig genre. De ontwikkeling van het particuliere groepsportret vertoont een veelheid aan beeldvormen ontleend aan traditionele en contemporaine voorstellingen met andere onderwerpen. Dergelijke formele invloeden betekenen echter niet dat daarmee ook de iconografische betekenis werd overgenomen. Laarman gaat in haar proefschrift in op de maatschappelijke achtergrond van opdrachtgevers en kunstenaars. Bijzondere aandacht is er voor het werk van Herman Meindertsz. Doncker, een van de weinige kunstenaars die in dit genre gespecialiseerd was, en het Portret van de familie Van der Dussen van Hendrick Cornelisz. van Vliet. Mw. F. K. Laarman: Het Noord-Nederlands familieportret in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Beeldtraditie en betekenis. Promotor is prof. dr. E. van de Wetering.

Magnetische structuren van verbindingen met Gadolinium
donderdag 24 oktober 10.00 uur

Promotie Natuurkunde
Nguyen onderzocht de magnetische wisselwerking en de magnetische structuren in een aantal antiferromagnetische intermetallische verbindingen met zeldzame aardmetalen. Hij keek speciaal naar verbindingen met het zeldzame aardmetaal Gadolinium, waarin Gadolinium het enige metaal is met een magnetisch moment. De promovendus ontwikkelde een moleculair veldmodel voor isotropische Gadoliniumsystemen met magnetische structuren waarin de (gemiddelde waarden van de) momenten gelijk in grootte zijn. Met dit model kunnen voor de meeste verbindingen de magnetisatie en de soortelijke warmte bij verschillende veldsterktes zeer goed benaderd worden. P.D. Nguyen: Correlation between magnetic interactions and magnetic structures in some antiferromagnetic rare earth intermetallic compounds. Promotoren zijn prof. dr. F.R. de Boer en prof. dr. K.H.J. Buschow.

Voorstellen voor modernisering van de bestuursrechtspraak
donderdag 24 oktober 12.00 uur

Promotie Rechtsgeleerdheid
Als iemand een conflict heeft met een overheidsinstantie over een publiekrechtelijke kwestie en recht zoekt, heeft deze rechtzoekende over het algemeen behoefte aan bestuursrechtspraak die voorziet in een snelle, efficiënte en definitieve conflictbeslechting. Bestuursrechtspraak voorziet in de praktijk echter bepaald niet altijd in deze behoefte. De promovenda ging na waar knelpunten in de bestuursrechtspraak optreden en hoe de bestuursrechter zijn bevoegdheden, meer dan hij nu doet, zou kunnen inzetten om een efficiënte en effectieve rechtspraak te bevorderen. Wetswijziging op sommige punten is wenselijk, vindt Pront-Van Bommel. Mediation (het inschakelen van een conflictbemiddelaar) kan een goed alternatief zijn om conflicten met overheden op te lossen. Hiermee zijn goede ervaringen opgedaan. Belangrijk hierbij is echter om rechtspraak en mediation te scheiden. Mw. S. Pront-van Bommel: Bestuursrechtspraak. Voorstellen voor modernisering van de bestuursrechtspraak. Promotor is prof. mr. P. Nicolaï.

Afwijkende reactiviteit van monocyten bij parodontitis
donderdag 24 oktober 14.00 uur

Promotie Tandheelkunde
De promovendus bestudeerde hoe de reactiviteit van monocyten (belangrijke afweercellen) afkomstig uit het bloed van parodontitispatiënten afwijkt van de reactiviteit bij gezonde mensen. Parodontitis is een chronische ontsteking van de steunweefsels (parodontium) rondom de tanden en kiezen van het gebit. Uit het onderzoek van Fokkema blijkt dat parodontitis leidt tot een veranderd functioneel karakter van de monocyten in de bloedbaan. Ook blijkt dat parodontale behandeling grotendeels resulteert in een herstel van het normale functionele karakter van de monocyten. De productie van één zogenoemde ontstekingsmediator door de monocyten bleef echter verhoogd. Mogelijk speelt deze stof een belangrijke rol bij de vatbaarheid voor parodontitis. S.J. Fokkema: Susceptibility to peroidontitis. Studies with LPS-stimulated whole blood cell cultures. Promotor is prof. dr. U. van der Velden.

Stervende sterren bieden mogelijk gunstige omstandigheden voor ontstaan leven
vrijdag 25 oktober 10.00 uur

Promotie Sterrenkunde
De promovendus onderzocht welke materialen door oude sterren worden uitgestoten. De basis voor zijn onderzoek vormden nieuwe infraroodgegevens van de ruimtetelescoop ISO (Infrared Space Observatory) over de directe omgeving van stervende sterren. Hony ontdekte verschillende nieuwe materialen rond deze sterren en was de eerste die ijzersulfide vond buiten ons zonnestelsel. Hij vond dit niet alleen rond oude sterren, maar ook in de schijven rond jonge sterren. Hony toonde ook als eerste aan dat deze oude sterren magnesiumsulfide maken. De onderzochte oude sterren zijn sterren zoals de zon, maar dan aan het einde van hun leven. De ster zwelt dan op tot enorme proporties (de baan van de aarde valt bijvoorbeeld binnen de toekomstige afmeting van de zon). Zulke sterren verliezen in een relatief korte tijd (honderdduizend jaar) een heel groot deel van hun buitenkant. Op die manier raken zulke sterren de zware elementen (zwaarder dan helium) kwijt die ze in de loop van vele miljarden jaren hebben geproduceerd door kernfusie. De ontdekking van ijzersulfide is vooral interessant omdat ijzersulfide zeer belangrijk was bij het ontstaan van leven op aarde. Hony concludeert dat de omstandigheden voor het ontstaan van leven bij andere sterren gunstig lijken. S. Hony: Infrared light on the composition of the dust surrounding carbon-rich stars. Promotoren zijn prof. dr. A.G.G.M. Tielens (RUG) en prof. dr. L.B.F.M. Waters.

Gevolgen van dioxine-opname via de baarmoeder en borstvoeding
vrijdag 25 oktober 12.00 uur

Promotie Geneeskunde
Sinds 1989 volgen onderzoekers van het AMC en het Zaans Medisch Centrum De Heel een groep kinderen die via de baarmoeder en borstvoeding aan wisselende hoeveelheden dioxine zijn blootgesteld. Kinderarts in opleiding Gavin ten Tusscher zag de kinderen tussen hun zevende en hun twaalfde jaar en inventariseerde de effecten. G.W. ten Tusscher: Later childhood effects of perinatal exposure to background levels of dioxins in the Netherlands. Promotor is mevrouw prof. dr. J.G. Koppe.

Schilderijenproductie Gouden Eeuw was echt uitzonderlijk
vrijdag 25 oktober 14.30 uur

Oratie Kunstgeschiedenis.
Prof. dr. E.J. Sluijter, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de nieuwere tijd: Verwondering over de schilderijenproductie in de Gouden Eeuw. De verwondering over de uitzonderlijke aard, kwantiteit en kwaliteit van de schilderijenproductie in de Hollandse Gouden Eeuw was gedurende enige decennia verdwenen, doordat kunsthistorici zich inspanden om deze kunst uit haar door vooroorlogse generaties juist zo gekoesterde isolement te halen. Recente studies (van onderzoek over relaties tussen de beeldende kunst en het zelfbeeld van Hollandse burgers tot economisch-historisch onderzoek over de productie en consumptie van schilderijen) hebben weer duidelijk gemaakt hoe uitzonderlijk de schilderkunst van de Gouden Eeuw was. Aan de hand van één type bron, de stadsbeschrijving, betoogt Sluijter dat anders dan men bij lezing van kunsthistorische literatuur zou denken verwondering over het bijzondere van de schilderijenproductie ook in de Gouden Eeuw zelf sterk aanwezig was, en laat hij zien hoe bepaalde karakteristieke aspecten ervan werden gelegitimeerd.

De kunst van de economie en de economie van de kunst
zaterdag 26 oktober 10.00 uur
Lustrum Economie
Dit jaar bestaat de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie (FEE) 80 jaar. Ter gelegenheid hiervan presenteert de faculteit zich op zaterdag 26 oktober met een programma waarin de thema's kunst en economie centraal staan. Het ochtendprogramma is gewijd aan De economie van de kunst: in hoeverre gelden 'gewone' economische wetten in de kunst? Onder voorzitterschap van Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum, spreken Rick van der Ploeg, oud-staatssecretaris van OCenW, en Bram Kempers, hoogleraar Sociologie van de kunst (UvA) over dit onderwerp. Het middagprogramma gaat over De kunst van de economie. Hoogleraren uit de verschillende vakgebieden van de faculteit en prominente gastsprekers belichten in parallelle sessies de huidige stand van zaken in de economische wetenschap. Het lunchprogramma bestaat onder andere uit muziek van het studentenstrijkkwartet l'Achet en interviews met jonge FEE-alumni.
Locatie: FEE, gebouw E, Roetersstraat 11, Amsterdam