Collegebesluiten 15 oktober
B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
In deze portefeuille zijn deze week geen besluiten.
Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek
Aanvraag voor vergroting woning Irenestraat afgewezen (2002/9272)
Het college heeft een aanvraag voor het vergroten van een zolderverdieping van een woning (verbreden van de kap) aan de Irenestraat afgewezen. De woning maakt deel uit van een rij woningen aan de Irenestraat/Koninginnesluis te Vreeswijk. Op deze plek is het bestemmingsplan Kom Vreeswijk van toepassing met de bestemming Volkstuinen. De bouw van de woningen was mogelijk omdat er gebruik is gemaakt van een wijzigingsbevoegdheid. Voor de ingediende aanvraag zou ook een vrijstellingsprocedure moeten worden gestart. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is bekeken of het bouwplan binnen het straatbeeld past. Het college vindt echter dat vergroting volgens het ingediende bouwplan de niet past. De aanvrager kan bezwaar maken tegen de genomen beslissing.
College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/9521) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.
College start vrijstellingsprocedure voor herbouw Toonladder (2002/9520) Er is een bouwaanvraag ingediend voor de herbouw van de Toonladder locatie Zuilenstein. Het college heeft ingestemd met het opstarten van een procedure om hiervoor vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen (artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Het bouwaanvraag wordt ter inzage gelegd. In de Molenkruier zal bekend worden gemaakt wanneer en hoe belanghebbenden kunnen reageren op de aanvraag.
Verlenging intentieovereenkomst Ecobuilings (2002/9518) Met Ecobuildings is een intentieovereenkomst gesloten over de ontwikkeling van de zogenoemde palmtorens in de binnenstad. De intentieovereenkomst met Ecobuildings is inmiddels verlopen. Intussen wordt constructief overleg gevoerd over de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst. Met Ecobuildings is overleg gepleegd over verlenging van de intentieovereenkomst. Het college heeft de wens de intentieovereenkomst te verlengen tot 1 januari 2003 en zal dat aan Ecobuildings schriftelijk voorstellen.
Portefeuille van wethouder Carla Breuer
Jubileumsubsidie voor carnavalsvereniging De Bateniers (2002/8271)
De carnavalsvereniging De Bateniers heeft een subsidie aangevraagd voor festiviteiten in verband met haar 22-jarig bestaan. De gemeente Nieuwegein kent sedert 1984 de regeling dat instellingen die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, voor hun jubileum een financiële bijdrage kunnen verkrijgen. Deze bijdrage is maximaal ¤ 1.134 en is specifiek bedoeld voor de activiteiten in het kader van dit jubileum. Een carnavalsvereniging viert geen 25 jarig bestaan, alleen Elviums (het elfjarig bestaan of een meervoud hiervan). De carnavalsvereniging zou dus nooit in aanmerking komen voor een jubileumsubsidie. Daarom heeft het college toch een subsidie toegewezen. Een volgende aanvraag voor een jubileumsubsidie van De Bateniers zal echter pas bij hun 55-jarig bestaan in behandeling worden genomen.
Antwoord op art. 42-brief Leefbaar Nieuwegein over Accomodatieplan SWN Het college heeft een antwoord gestuurd op vragen ex artikel 42 R.v.O. van de fractie van Leefbaar Nieuwegein. De vragen van de fractie betreffen het accommodatieplan van de SWN, die inmiddels ook aan de orde zijn geweest in de vergadering van de raadscommissie SOC op 2 oktober 2002.
Onderzoek naar intergemeentelijke samenwerking werk en inkomen (2002/9514) Het college heeft besloten een onderzoek te laten uitvoeren onder bestuurders van vijf gemeenten, ten aanzien van intergemeentelijke samenwerking op het gebied van werk en inkomen.
Portefeuille van wethouder Evert van Linge
In deze portefeuille zijn deze week geen besluiten.
Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen
College past dwangsomaanschrijving voor tankstation Ravenswade aan (2002/12435)
AKD Prinsen Van Wijmen advocaten heeft namens Coöperatie Maasmond-Westland B.A. een bezwaarschrift ingediend tegen de dwangsomaanschrijving om het tankstation aan de Ravenswade 52 aan te passen aan de milieueisen. Het college heeft het bezwaarschrift gedeeltelijk gegrond en gedeeltelijk ongegrond verklaard.
De bezwaren die gegrond zijn verklaard hangen samen met de beperkte omvang van het benzinestation, de aard en omvang van de overtreding van de regelgeving gekoppeld aan de spoedige afloop van de huur- overeenkomst van het perceel en de bouwvergunning die in juli is verleend voor een nieuw station op een andere locatie. Het college past de omschrijving van de dwangsomaanschrijving enigszins aan.
College antwoord brief LeNi over geluidsoverlast pizzakoeriers (2002/8801) Het college beantwoordt de brief van Leefbaar Nieuwegein over geluidsoverlast van pizzakoeriers afkomstig van de pizzeria aan de Schoolstraat 9 te Nieuwegein. Kort samengevat deelt het college in haar antwoordbrief het volgende mee. Er zal niet worden toegestaan dat de pizzeria (onnodige) overlast veroorzaakt aan omwonenden. Uit een ter plaatse ingesteld onderzoek is vastgesteld dat de overlast op dit moment bestaat uit te hard rijdende pizzakoeriers. Tijdens het gebruikelijke overleg tussen de burgemeester en de gebiedschef van de regiopolitie, heeft de burgemeester aandacht gevraagd voor de overlast.
Brief GroenLinks over gevolgen overschrijden maximum snelheid beantwoord (2002/8750) GroenLinks heeft vragen gesteld over geluidsoverlast en uitstoot van schadelijke gassen ten gevolge van het overschrijden van de maximumsnelheid door het wegverkeer op het tracé Weg naar de poort, Wijkerslootweg en Zuidstedeweg. Het college heeft aangeven dat door het handhaven van de maximumsnelheid kan de overlast worden beperkt. Dit is aanhangig gemaakt bij de politie.
Subsidie voor SLON voor digitale apparatuur (2002/9513) De SLON (Stichting Lokale Omroep Nieuwegein) heeft een subsidieaanvraag van ¤ 3.500 gedaan voor de aanschaf apparatuur ten behoeve van de digitale geluidsverbinding tussen de studio en de zender van Nieuwegein Radio. Deze apparatuur is benodigd voor de door het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken verplichte digitale geluidsverbinding. Per 1 juli jl. voldoet de zender niet meer aan de gestelde eisen en daarmee is de zendvergunning verlopen. De uitzendingen van Nieuwegein Radio worden tot op heden nog door Telecom gedoogd, maar NR loopt echter het risico elk moment uit de lucht, resp. van de kabel te worden gehaald. Omdat deze verplichting ten tijde van de toekenning van de gemeentelijke subsidie nog niet in beeld was, heeft het college besloten eenmalig een subsidie van ¤ 3500 toe te kennen voor aanschaf van de benodigde apparatuur.
College verleent Manege Rijenburg een milieuvergunning (2002/6706) Het college legt de definitieve milieuvergunning voor de Manege Rijenburg vanaf 24 oktober 2002 ter inzage in de Stadswinkel. Tot 21 november 2002 kan hiertegen in beroep worden gegaan door een brief te sturen aan de Raad van State. Alleen degene(n) die al eerder bedenkingen hebben ingebracht of Beroep kan alleen ingesteld worden door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was. In de manege worden 57 paarden en 57 pony's gehouden. Daarnaast wordt in twee rijhallen de paardensport beoefend en vinden er, in relatie tot de manege, horeca-activiteiten plaats.
College stelt voortgangsrapportage IBOR vast (2002/9515) Het college stelt de voortgangsrapportage IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte) vast. In 2002 is deel 1 van de aanbevelingen uit de nota IBOR ingevoerd: groen, grijs en schoon voor de woonwijken. De raad heeft in 2002 voor het invoeren van IBOR 867.000 euro gegeven (waarvan 527.000 incidenteel en 340.000 euro structureel). De sector stadsbeheer heeft onderzoek laten doen om te meten of het extra geld (het beoogde) resultaat heeft gehad. In maart 2002 is een zogenoemde nulmeting uitgevoerd. Op 60 meetpunten is de kwaliteit van het beheer beoordeeld aan de hand van een scoreformulier. Ook zijn er foto's gemaakt van deze meetpunten. In de periode vanaf half mei tot half juli 2002 zijn op dezelfde 60 meetpunten vervolgmetingen verricht en foto's gemaakt. Uit de vervolgmeting blijkt dat op alle vier de hoofdthema's vooruitgang is geboekt. Deze hoofdthema's zijn respectievelijk: 1. Schoon Algemeen (zwerfvuil en onkruid); 2. Schoon Beplanting; 3. heel en bruikbaar (grasvelden, beplanting); 4. veilig (o.a. trottoirs). Op grond van de ervaringen zal in 2003 extra aandacht worden besteed aan het verwijderen van onkruid. De voortgangsrapportage gaat ter kennisname naar de commissie RIM (Ruimtelijke Inrichting en Milieu).
Portefeuille wethouder Martin Monrooij
Verkeersbesluiten wijkverkeersplan Zuilenstein / Huis de Geer (2002/8841)
Voor de uitwerking van het wijkverkeersplan Zuilenstein en Huis de Geer zijn de volgende verkeersbesluiten genomen:
- het instellen van een 30 km zone in Huis de Geer;
- het instellen van een 30 km zone in Zuilenstein;
- het instellen van fietsstroken langs de Utrechtsestraatweg;
- het instellen van een voorrangskruispunt op de kruising
Sweelincklaan - Duetlaan;
-het instellen van een busbaan langs de Sweelincklaan;
-het instellen van een voetgangersoversteekplaats en een regeling voorrang op de busbaan Sweelincklaan/Symfonielaan nabij de rotonde;
- het instellen van een passeerregeling in de wegversmalling op de Sweelincklaan;
- het instellen van een fietspad op het verbindingspad tussen Buxtehudelaan en Haydenstraatinstelling;
- het instellen van een fietspad op het buurtparkpad tussen de Orpheuslaan en de Cornetsingel.
En de volgende besluiten zijn ingetrokken:
- Het groepsbesluit tot voorrangskruispunt (van de Sweelincklaan met de: Duetlaan, Kockeboogaart, Bazuinlaan en Van Anrooylaan;
- Het besluit tot voorrangskruispunt van de Utrechtsestraatweg met: De Bruinstraat en de Dr. Nolensstraat.
Wethouder Van Linge (VVD) heeft in dit besluit een minderheidsstandpunt ingenomen. Hij vindt dat de maximum snelheid op de Sweelincklaan en de Diepenbrocklaan 50 km/u moet blijven. In dit voorstel wordt dat 30 km/u. Met de overige verkeersbesluiten is hij het wel eens.
Verkeersbesluiten wijkverkeersplan Doorslag (2002/9517)
Voor de uitwerking van het wijkverkeersplan Doorslag zijn de volgende verkeersbesluiten genomen:
- instelling 30 km/u zone;
- aanduiding fietsstroken langs IJsselsteinseweg;
- aanduiding voorrangskruispunten van IJsselsteinseweg met
Fregatvogel, Kraanvogel, Smient, Geinoord, fietspad, Stormvogel, Sperwerlaan en keerlus;
- instelling van een wegafsluiting op kruispunt Appelvink - Goudvink.
En de volgende besluiten zijn ingetrokken:
- Alle verkeersbesluiten tot voorrangskruispunt op de Buizerdlaan en de Roerdomplaan.
Wethouder Evert van Linge (VVD) heeft in dit besluit een minderheidsstandpunt ingenomen. Hij vindt dat op de Buizerdlaan en de Roerdomplaan de maximum snelheid 50 km/u moet blijven. In dit voorstel wordt dat 30 km/u. Met de overige verkeersbesluiten is hij het wel eens.
College neemt kennis van ongevallenrapportage 2001 (2002/9523) Het college heeft kennis genomen van de verkeersongevallenrapportage van 2001. Deze rapportage wordt elk jaar door de Gemeente opgesteld om de ontwikkeling van de verkeersveiligheid in kaart te brengen. De uitkomsten worden gebruikt als uitgangspunt voor het beleid van de gemeente. De afgelopen jaren is het aantal ongevallen en het aantal slachtoffers op een gelijk niveau gebleven. Dit jaar valt op dat zowel het aantal ongevallen als het aantal slachtoffers bij verkeersongevallen flink is afgenomen. Ten opzichte van 2000 is het aantal geregistreerde ongevallen met 41 % gedaald naar 610 en het aantal slachtoffers met 21% naar 149. Na een jaar is er natuurlijk nog geen sprake van een trend. Toch stemmen deze cijfers hoopvol.
Kleine wijzigingen op begroting 2002 (2002/9511)
Het college stemt in met enkele kleine wijzigingen op de begroting 2002. Deze wijzigingen hebben een geringe consequentie voor de begroting. De raad besluit hierover op 21 november 2002.
College stelt wijzigingen in verordening Gemeentelijke Basisadministratie vast (2002/9522) Ten gevolge van de nieuwe Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zijn wijzigingen aangebracht in de verordening Gemeentelijke basisadministratie 2002. Het college heeft de verordening vastgesteld. Doel van de wijzigingen is, dat de Wet Gemeentelijke basisadministratie zowel inhoudelijk als redactioneel zoveel mogelijk aansluit op de Wbp. De wijzigingen dragen daardoor bij aan een heldere en eenduidige regelgeving op het gebied van privacybescherming.
College stelt nieuwe tarieven vast (2002/9553)
Het college heeft de tarieven van de gemeentelijke belastingen en rechten vastgesteld voor 2003. Het collegevoorstel wordt aan de gemeenteraad voorgelegd. Meer informatie over de nieuwe kunt u vinden in het apart verschenen nieuwsbericht/persbericht `Beleidsbegroting 2003´.
(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de (beoogd) raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.
Invoerdatum 21-10-2002