Voedingscentrum
Voedselallergie: zelf dokteren is onverstandig
15 oktober

Voedsel speelt lang niet altijd een rol bij lichamelijke klachten zoals eczeem, niezen, tranende ogen en migraine. Toch is het aantal mensen dat denkt last te hebben van voedselovergevoeligheid groter dan het aantal mensen waarbij voedingsmiddelen daadwerkelijk problemen veroorzaken. Een zorgvuldige diagnose is daarom belangrijk. Vooral om te voorkomen dat onnodige of te strenge diëten worden gevolgd. Bij het vermoeden van een voedselallergie of -intolerantie is uitgebreid onderzoek en advies van een arts of specialist aan te raden. Zelf een diagnose stellen en experimenteren met voedingsmiddelen is onverstandig.

Bovenstaand advies geldt eigenlijk voor iedereen, maar is met name voor kinderen belangrijk. Bij een mogelijke voedselallergie is het verstandig de klachten te bespreken met een deskundige zoals de huisarts of consultatiebureau-arts. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een diëtist of specialist. Na een aantal zorgvuldige onderzoeken stelt deze een voorlopige diagnose en proefdieet op. Nadat het resultaat hiervan bekend is, volgt het uiteindelijke behandelplan of dieetadvies.

Zelf dokteren en experimenteren door voedingsmiddelen weg te laten, is echt onverstandig. Door een onevenwichtig samengestelde voeding bestaat het risico dat u niet alle benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dat is vooral voor kinderen in de groei erg ongezond. Bovendien kan een eenzijdige voeding de eventuele klachten in stand houden of verergeren. Onderzoek en begeleiding door een arts of diëtist voorkomt dit.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur contact opnemen met één van de medewerkers van de Informatielijn van het Voedingscentrum op (070) 306 88 88.