Voedingscentrum
Voedselallergie: zelf dokteren is onverstandig
15 oktober
Voedsel speelt lang niet altijd een rol bij lichamelijke klachten
zoals eczeem, niezen, tranende ogen en migraine. Toch is het aantal
mensen dat denkt last te hebben van voedselovergevoeligheid groter dan
het aantal mensen waarbij voedingsmiddelen daadwerkelijk problemen
veroorzaken. Een zorgvuldige diagnose is daarom belangrijk. Vooral om
te voorkomen dat onnodige of te strenge diëten worden gevolgd. Bij het
vermoeden van een voedselallergie of -intolerantie is uitgebreid
onderzoek en advies van een arts of specialist aan te raden. Zelf een
diagnose stellen en experimenteren met voedingsmiddelen is
onverstandig.
Bovenstaand advies geldt eigenlijk voor iedereen, maar is met name
voor kinderen belangrijk. Bij een mogelijke voedselallergie is het
verstandig de klachten te bespreken met een deskundige zoals de
huisarts of consultatiebureau-arts. Indien nodig wordt u doorverwezen
naar een diëtist of specialist. Na een aantal zorgvuldige onderzoeken
stelt deze een voorlopige diagnose en proefdieet op. Nadat het
resultaat hiervan bekend is, volgt het uiteindelijke behandelplan of
dieetadvies.
Zelf dokteren en experimenteren door voedingsmiddelen weg te laten, is
echt onverstandig. Door een onevenwichtig samengestelde voeding
bestaat het risico dat u niet alle benodigde voedingsstoffen,
vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dat is vooral voor kinderen in de
groei erg ongezond. Bovendien kan een eenzijdige voeding de eventuele
klachten in stand houden of verergeren. Onderzoek en begeleiding door
een arts of diëtist voorkomt dit.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u op werkdagen van 9.00
tot 17.00 uur contact opnemen met één van de medewerkers van de
Informatielijn van het Voedingscentrum op (070) 306 88 88.